Hvor meget koster det at have et kongehus? I Norge har man i mange år anslået, at prisen lå mellem 200 og 300 millioner norske kroner. Men nu viser en gennemgang af budgettet, som avisen Dagbladet har foretaget, at det norske kongehus faktisk er dobbelt så dyrt, som først antaget.

232 millioner norske kroner. Det står til at være prisen på det norske kongehus, hvis man kigger i statsbudgettet.

Men det tal er faktisk en hel del større. Det viser en undersøgelse, som den norske avis Dagbladet har foretaget. Faktisk er prisen dobbelt så høj på kongehuset.

Ved en gennemgang af forskellige dele af det norske statsbudget, så viser det sig, at kongehuset ifølge avisen løber op i hele 460 millioner norske kroner. Hvilket svarer til 363 millioner danske kroner.

Men hvordan kan budgettet på den måde lige pludselig blive fordoblet ved en simpel gennemgang fra en avis?

Millioner findes andre steder i budgettet
Det forholder sig sådan, at der i den redegørelse om det norske kongehus' udgifter, som er udarbejdet af det norske finansministerium, mangler flere væsentlige poster. Det drejer sig blandt andet om udgifter til kongeskibet, officielle udlandsrejser og udgifter til de kongelige ejendomme, som der findes en del af.

De udgifter løber op i 117 millioner norske kroner - og er ikke at finde på finansministeriets opgørelse over kongehusets udgifter - men skal findes andre steder i det norske statsbudget.

Dertil kommer udgifter på, hvad Dagbladet anslår til at være, 110 millioner norske kroner til politieskorte for de norske royale, som heller ikke er at finde i statsbudgettets post om kongehuset, da de af sikkerhedshensyn holdes hemmelige.

'Det burde ikke være vanskeligt'
En ekspert i økonomi ved Norges Handelshøjskole er mildest talt overrasket over tallene. Det fortæller han til avisen.

»Finansministeriet har en tradition for at være pinlig nøjagtig. Det burde ikke kunne ske, at omtrent halvdelen af beløbet mangler, når man spørger om statens udgifter til kongehuset,« siger professor Jarle Møen til avisen og uddyber:

»Det kan være, at det ikke er helt lige til, hvordan alle udgifter skal klassificeres og grupperes, men det kan ikke være så vanskeligt at give en samlet oversigt,« siger professor Jarle Møen, der mener, at det er relevant for den norske debat om kongehuset, at man har de rette tal, når det kommer til, hvor mange penge de norske skatteydere bruger på de royale om året.