'Ups, det har vi ikke råd til.' Det var det første, kronprins Frederik tænkte, da han fik at vide, at han og kronprinsesse Mary ventede tvillinger, har han tidligere grinende afsløret.

Fredag er det 10 år siden, at prins Vincent og prinsesse Josephine kom til verden. Og Kronprinsen havde nok ikke behøvet at bekymre sig om økonomien. Men hvad er det for et liv, der venter de to kongelige fødselarer, der er kendt for deres sprudlende humør?

Som nummer henholdsvis fire og fem i tronfølgen er det ikke 10-årige prins Vincent og prinsesse Josephine, der er mest i rampelyset af kronprinsparrets fire børn. Dog har vi de seneste år set mere og mere til kronprinsparrets to yngste charmører, der altid er klar med en sjov udtalelse eller et lille fornøjeligt optrin foran fotograferne.

»Man har set dem på tv i forskellige sammenhænge, og man har set små klip med kronprinsparret og deres familie, så man er begyndt at få mere indtryk af dem som personer,« siger kongehusekspert og historiker Lars Hovbakke Sørensen og tilføjer:

Vincent og Josephine er vant til at komme med ud til offentlige arrangementer.
Vincent og Josephine er vant til at komme med ud til offentlige arrangementer. Foto: Mads Claus Rasmussen
Vis mere

»De indgår altid i de sammenhænge, hvor man har hele familien samlet.«

Og det er formentlig mest den rolle, man vil se tvillingerne i fremover. For grundet deres placering længere nede i tronfølgen vil de formentlig få et noget friere liv end deres ældre søskende – den kommende tronarving, prins Christian, samt nummer tre i tronfølgen, prinsesse Isabella.

»Når de bliver voksne, vil de deltage i forskellige fester og arrangementer og få nogle protektioner –  selv om de ikke vil få så mange som Isabella og Christian. Så de vil fortsat være en del af firmaet, men uden at have det store ansvar, som de to ældre søskende har,« forklarer Hovbakke Sørensen.

Men de er alligevel børn af Danmarks kommende konge – og det har en betydning. Derfor vil tvillingerne altid få mere opmærksomhed end for eksempel prins Joachims børn, forklarer historiker Jon Bloch Skipper, der er forfatter til flere bøger om kongehuset.

Der følger forpligtelser med at være kongelig.
Der følger forpligtelser med at være kongelig. Foto: Mads Claus Rasmussen
Vis mere

»Jo længere oppe man er som arvinger til tronen, jo mere fanger fluepapiret. Og det skal man altid huske, når man snakker om kongehuset. De har nogle helt særlige muligheder, men de har også nogle helt særlige forpligtelser.«

»Så selv om de økonomisk vil blive fritstillet, så vil de ikke være det symbolsk. Der vil stadig være forventninger om, at de opfører sig ordentligt og står på mål for den nationale værdi for folkefællesskabet. De kan jo ikke gøre hvad som helst, når de i første omgang bliver kongens børn og senere kongens (prins Christians) søskende. De bliver nødt til at stå på mål for noget mere end sig selv,« siger han.

Dronning Margrethe har for længst meddelt, at ingen andre af hendes børnebørn end prins Christian kan forvente at få apanage som voksen.

Det betyder, at prins Vincent og prinsesse Josephine selv vil skulle skabe sig en tilværelse, der vil kunne forsørge dem.

Prins Vincent og prinsesse Josephine sammen med panda efter åbning Pandaanlægget i Zoologisk Have i april 2019.
Prins Vincent og prinsesse Josephine sammen med panda efter åbning Pandaanlægget i Zoologisk Have i april 2019. Foto: Mads Claus Rasmussen
Vis mere

Men selv om forventningerne til, at de tager en universitetsuddannelse, ikke er så faste til dem som til prins Christian, så vil de stadig ikke kunne vælge helt frit:

»Det er lidt en balancegang, for vi så jo med prins Nikolai, at selv om han egentlig er blevet fritaget for alle de forventninger, så var der alligevel en del kritiske røster om hans modelarbejde. Så der vil alligevel altid knytte sig nogle forventninger om, at det er bestemte typer job, som de kan tillade sig at tage – og at det er bestemte uddannelser, som de kan tillade sig at tage og ikke tage,« siger Lars Hovbakke Sørensen.

Ligesom kronprinsparrets andre børn blev prins Vincent og Josephine født på Rigshospitalet. De blev født ved naturlig fødsel, og fødslen forløb hurtigt og uden komplikationer.

Det var prins Vincent, der blev født først – klokken 10.30 – og blot 26 minutter senere kom hans lillesøster, prinsesse Josephine, til verden.

Tvillingerne går til daglig på Tranegårdsskolen, som er en folkeskole i Hellerup.