Et hollandsk billedbureau sælger billeder af prinsesse Marie, der ligger og soler sig topløs på en strand i det franske ferieparadis Saint-Tropez.

Det skriver ugebladet Tæt På, der har set billederne og omtaler dem i den seneste udgave af bladet - dog uden at bringe dem. BT har også set billederne, der stammer fra bureauet Hollandse Hoogte, men har ligeledes valgt ikke at bringe dem.

På billederne ses prinsesse Marie i grøn badedragt, som hun havde trukket ned til livet. Størstedelen af tiden lå hun på maven på en madras, men på et tidspunkt rejste hun sig op på albuerne - og her slog fotografen til og skød adskillige billeder, mens man kunne se en stor del af hendes bryster. Billedserien er taget i juni 2017 under en ferie, hvor også prins Joachim deltog.

Kongehuset har ikke tidligere oplevet, at kvindelige kongelige er fotograferet topløse.

»Hvad der ligger på internettet er vanskeligt at gøre noget ved, og vi har ingen kommentarer til artiklen i Tæt På,« oplyser Kongehusets kommunikationsafdeling til BT.

Det er måske muligt at gå rettens vej for at få billederne fjernet, men det har Kongehuset ingen kommentarer til, hvorvidt man overvejer. Ifølge områdechef ved Danmarks Medie- og Journalisthøjskole Vibeke Borberg ville det heller ikke være helt let.

»Det komplicerer det hele noget, at det er en hollandsk hjemmeside. Det vil være en vurdering om indsatsen er det værd. Når det er sagt, er der ret solid praksis fra Den Europæiske Menneskerettighedsdomstol for, at kongelige har ret til privatliv. Ud fra den praksis ville man kunne skride ind,« siger hun.

Vil man offentliggøre billeder af den karakter, kan det kun ske på lovlig vis, hvis billederne har det, man indenfor juraen kalder væsentlig samfundsmæssig interesse.

»Praksis siger, at billeder er private. Man skal have en god begrundelse for at offentliggøre sådanne billeder, selv om de er taget på en offentligt tilgænglig strand. Det er nok svært at finde den samfundsmæssige interesse her,« siger Vibeke Borberg.

Tilbage i 2010 fik tv-værten Andrea Elisabeth Rudolph, der er kendt fra blandt andet 'Vild med dans' Højesterets ord for, at Se og Hør gik over stregen, da ugebladet bragte billeder af hende topløs. Højesteret slog fast, at billederne var en »retsstridig krænkelse«, og Se og Hør blev idømt at betale en godtgørelse på 75.000 kroner.

Det er særligt i Storbritannien, at pressen har tradition for at gå så tæt på de kongelige. Det tog til løbet af 1990'erne, hvor prinsesse Dianas popularitet fik visse medier til at bringe paparazzi-billeder af hende. I sådanne situationer er der to valg, kongehusene kan træffe, forklarer historiker og kongehusekspert, Lars Hovbakke Sørensen.

»Enten kan man true med en retssag, men det er kongehusene ikke meget for. Kongehusene skulle helst være hævet over at gå ind i den slags diskussioner med helt almindelige mennesker. Det kan blive noget værre rod og helt umuligt at styre i praksis. Den anden mulighed er at henvende sig til medierne diskret og fortælle dem, at de går over stregen. Det er den strategi, de fleste vælger,« siger han.

Når ingen danske medier har valgt at bringe billederne af prinsesse Marie hænger det ifølge Lars Hovbakke Sørensen sammen med, at vi har en helt anden tradition for at opføre sig pænere over for de kongelige.

»Det ville formentlig give bagslag, hvis et medie valgte at bringe billederne,« siger han.