Mandag var det danske kronprins Frederik, der blev beskyldt for at begå »topmålet af hykleri«.

Nu er det Storbritanniens kong Charles, der står overfor en lignende klimabrøler.

Hvor kronprins Frederik af flere eksperter blev kaldt noget nær tonedøv, fordi han fik kørt sin bil til klimakonference i Aalborg, blot så den kunne fragte ham fra flyet, han selv havde taget derom, så møder kong Charles nu også kritik for den transportform, der skal fragte ham til klimatopmøde.

Det skriver Independent.

I starten af november var kong Charles og dronning Camilla med til at åbne det britiske parlament, hvor kongen læste den tale op, premierminister Rishi Sunaks regering havde skrevet om dens planer for næste år.
I starten af november var kong Charles og dronning Camilla med til at åbne det britiske parlament, hvor kongen læste den tale op, premierminister Rishi Sunaks regering havde skrevet om dens planer for næste år. Foto: Leon Neal/AP/Ritzau Scanpix
Vis mere

Til EU-klimatopmødet COP28 i Dubai tager kong Charles nemlig sit eget privatfly – og det samme gør de politiske repræsentanter, der skal med ham.

Den britiske premierminister Rishi Sunak og udenrigsminister David Cameron tager nemlig også hver deres private flyver til samme klimatopmøde, der starter denne torsdag.

Det har fået alt fra politiske modstandere til klimaaktivister til at rejse kritik af det »dårlige eksempel«, som de tre statsoverhoveder sætter, som det blandt andet lød fra Extinction Rebellion-talspersonen Todd Smith.

»Det er ikke bare et spild af skatteydernes penge, det sender også alle de forkerte signaler om Storbritanniens klimaengagement,« lød det ligeledes eksempelvis fra Liberaldemokraternes klimaordfører Wera Hobhouse. 

Den britiske premierminister Rishi Sunak og den britiske udenrigsminister David Cameron var også med kong Charles for få dage siden, da det koreanske præsidentpar blev budt velkommen i London.
Den britiske premierminister Rishi Sunak og den britiske udenrigsminister David Cameron var også med kong Charles for få dage siden, da det koreanske præsidentpar blev budt velkommen i London. Foto: Pool/Reuters/Ritzau Scanpix
Vis mere

Det britiske kongehus har endnu ikke kommenteret kritikken, men det har den britiske regering.

Repræsentanter for premierminister Rishi Sunak har bekræftet, at han, udenrigsministeren og kongen tager hvert deres fly – men det skulle være en klimavenlig nødløsning.

For regeringen er altså »ikke imod flyvning«, og så skulle både kongens og premiereministerens fly køre på mere bæredygtig brændsel, ligesom udenrigsministeren kommer andetsteds fra en anden konference.

Hør seneste afsnit af B.T.s royale podcast 'Kongehuset bag kulissen' herunder.