Den britiske premierminister Rishi Sunak har droppet planen om at forære det britiske kongehus en millardyacht.

Det var da også kontroversielt, da hans forgænger Boris Johnson fastlagde for halvandet år siden, at den royale yacht Britannia skulle erstattes med et nyt kongeskib til en værdi af mere end 1,7 milliarder danske kroner.

Og nu har Rishi Sunak altså helt droppet milliardgaven, skriver Royal Central.

Ifølge den britiske forsvarsminister Ben Wallace er indkøbet af en millardyacht i den afdøde prins Philips ære nedlagt »med øjeblikkelig effekt«.

Den royale yacht Britannia vender hjem den 22. november 1997 for sidste gang inden den nedlægges.
Den royale yacht Britannia vender hjem den 22. november 1997 for sidste gang inden den nedlægges. Foto: REBECCA NADEN
Vis mere

For som han forklarede i det britiske parlament, så bør Storbritannien i lyset af krigen i Ukraine »prioritere at levere kapaciteter, der beskytter vores nationale infrastruktur«.

Angiveligt skulle det britiske kongehus heller ikke være skuffede.

For dronning Elizabeths tidligere pressesekretær, Dickie Arbiter, skriver på Twitter, at man slet ikke havde lyst til at erstatte gode gamle Britannia.

»Fra den kongelige families perspektiv, så var det alligevel en dødssejler. De har aldrig ønsket eller overhovedet spurgt om en erstatning,« skrev den royale pressesekretær.

Den royale yacht Britannia var dronning Elizabeths skib, og det bragte kongefamilien rundt om i verden. Eksempelvis som her i 1979, hvor dronningen ankom til Bahrain med yachten til officielt besøg hos emiren af golfstaten, Sheik Isa Bin Sulman Al-Khalifa.
Den royale yacht Britannia var dronning Elizabeths skib, og det bragte kongefamilien rundt om i verden. Eksempelvis som her i 1979, hvor dronningen ankom til Bahrain med yachten til officielt besøg hos emiren af golfstaten, Sheik Isa Bin Sulman Al-Khalifa. Foto: Uncredited
Vis mere

Kong Charles har dog tidligere – mens han endnu var prins og ikke havde overtaget regenttitlen fra sin afdøde mor – talt varmt om mulighederne ved en royal yacht, som han mente kunne indgyde respekt rundt om i verden.

Den kongelige yacht Britannia var dronning Elizabeths personlige skib i mere end 40 år.

Men i 1997 blev driften af yachten nedlagt af den britiske regering.

Forinden havde det royale skib nedlagt mere end en million sømil og fragtet medlemmer af den kongelige familie og andre højtstående personer på en lang række besøg i både ind- og udland.