Et svækket syn kan hænge sammen med, hvorfor man nogle gange oplever ældre kvinder med blåt hår, fortæller en ekspert. Det sker i anledning af, at det kommet frem, at dronning Margrethe er blevet opereret for grå stær.

Dronning Margrethe er blevet opereret for grå stær på begge øjne og kan derfor se frem til at nyde sine foretrukne kunstarter i deres tiltænkte nuancer igen.

»Hvor godt ens syn kan blive, afhænger selvfølgelig af, hvor nedsat det er. Men hvis der ikke er andet end grå stær i øjet, så kan man få sit syn tilbage på samme niveau, som det var, da man var 60 år,« forklarer professor i øjensygdomme ved Rigshospitalet Morten La Cour til B.T.

Operationen er forholdsvis simpel og udføres på omkring 50.000 personer om året i Danmark. Dermed er det den mest almindelige operation herhjemme.

Morten La Cour understreger, at han udtaler sig generelt om øjensygdommen og ikke om Dronningens konkrete tilfælde. Dog har han flere eksempler, hvor man kan se, at operationen forbedrer livskvaliteten:

Dronning Margrethe.
Dronning Margrethe. Foto: Mads Claus Rasmussen
Vis mere

»Jeg har nogle gange set det med forskellige kunstmalere, hvor deres billeder bliver meget blå i nuancerne, fordi de har svært ved at se det spektrum. Men det kan rettes op, når de får operationen,« fortæller professoren.

Grå stær er nemlig ikke blot en uklarhed. Linsen bliver også farvet gul, og det gør, at man har svært ved at se blå farver. Men det kan operationen rette op på, fordi den gule linse ganske enkelt bliver taget ud og erstattet med en ny og klar i plastik.

Derfor kan Dronningen formentlig også bedre nyde mange af de kunstarter, hun holder mest af, nemlig teater og malerier, fortæller kongehusekspert Søren Jakobsen blandt andet til B.T.

Men hvad er grå stær? Morten La Cour forklarer det således:

Øjet er ligesom en læderbold, hvor der er et gennemsigtigt vindue. Inde bag vinduet sidder linsen, som gør, at man kan stille skarpt via et autofokus. Men det autofokus stopper, når man bliver ældre, fordi linsen bliver stiv. Derudover bliver den også uklar hos langt de fleste. Det er den, der kan udskiftes med en af plastik.

Symptomerne på sygdommen er, at det bliver sværere at læse, fordi ens syn bliver mere uklart. Desuden kan man også opleve dobbeltsyn, hvis man kun får grå stær på det ene øje.

»I gamle dage talte vi øjenlæger også om kvinder med blåt hår. En gang var det almindeligt, at kvinder farvede deres hår med blåt for at gøre det mindre gulligt. Men så kunne man helt tydeligt se, hvem der havde grå stær, for de overkompenserede og havde blåt hår,« husker Morten La Cour.

Hvis man først er blevet opereret en gang, så skal man ikke det igen. Dog findes der noget, som hedder efterstær, fortæller professoren. Det kan dog fjernes ved hjælp af laser og opstår oftest hos personer, der er blevet opereret for sygdommen i en ung alder.