Prinsesse Elisabeth er Danmarks glemte og næsten ukendte prinsesse.

Hun er prinsessen uden prins og slot. Og selv om hun er nummer ni i arvefølgen til den danske trone, blev hun ikke hyldet på Amalienborgs balkon, da hun lørdag fyldte 75 .

Hvis prinsesse Elisabeth skulle erobre tronen, ville det kræve, at den nævnte balkon styrtede ned med hele den samlede kongefamilie.

Prinsesse Elisabeth er datter af arveprins Knud og prinsesse Caroline-Mathilde og storesøster til greverne Ingolf og Christian. Men ved ændringen af tronfølgeloven i 1953 blev hele denne gren af den kongelige familie nærmest stødt ud i mørket. Loven gjorde nemlig prinsesse Margrethe til tronfølger, og dermed vragede man både arveprins Knud og hans ældste søn Ingolf, der ellers stod til at blive konge.

Kold luft

Prins Knud og hans familie lagde ikke skjul på, at de var meget bitre over lovændringen, og i flere år var der kold luft mellem Knud og hans bror kong Frederik IX. Prins Knud huskes i dag mest for vendingen "en gang til for prins Knud". Ordene knyttede sig til en meget vovet ballet-premiere i 1958, hvor prinsen var blandt publikum. Men på grund af en søjle kunne han ikke se alt, hvad der foregik på scenen, slet ikke de frække scener. Og så blev det hele opført en gang til for prins Knud.

Kvindelig arvefølge

Hvis ikke danskerne i 1953 havde stemt ja til kvindelig arvefølge, kunne prinsesse Elisabeth i dag have været søster til Danmarks kong Ingolf i stedet for at være Dronningens kusine. Til gengæld har Elisabeth bevaret sin kongelige titel som prinsesse, mens Ingolf og Christian i dag må nøjes med en grevetitel, efter at de giftede sig borgerligt.

Når Elisabeth stadig kan kalde sig prinsesse af Danmark skyldes det, at hun aldrig har giftet sig. Hun har dog ikke levet helt alene. I over 20 år boede hun sammen med filmfotografen og instruktøren Claus Hermansen, der døde i 1997.

Prinsesse Elisabeth valgte efter familiefejden at gå kontorvejen og forsvandt. Hun var i mange år udstationeret som arkivpasser ved ambassaden i Washington og senere ved FN-missionen i Genéve. Hun blev pensioneret som 67-årig og sluttede sin karriere som kontorfuldmægtig.

Elsker fester

Prinsesse Elisabeth elsker at være med til de store kongelige selskaber og fester og har ærligt fortalt, at det bl.a. er derfor, hun har holdt fast på sin prinsessetitel og aldrig har giftet sig. Titlen sikrer da også Elisabeth en hædersplads ved hovedbordet blandt de gæstende konger og statsmænd. Hun måtte dog melde afbud til dronning Margrethes 70 års fødselsdag i sidste måned på grund af et fald og en brækket arm. Og ved broderen grev Ingolfs 70 års fødselsdagsfest på Munkebjerg Hotel i januar i år fik hun et ildebefindende og måtte indlægges til observation på Vejle Sygehus. Men nu melder prinsessen sig helt frisk efter lidt genoptræning, og de 75 år blevfejret med en stor fest.