Prinsesse Marie ser i disse dage med sine egne øjne den forskel, hun er med til at gøre gennem sit arbejde i Folkekirkens Nødhjælp.

Prinsessen indledte søndag et besøg i Cambodja, hvor hun sætter fokus på landets fattige befolkning og den hjælp, der kommer fra dansk side. Der er langt fra livet i Danmark og Paris til de allerfattigste områder i Cambodja, og prinsessen kan naturligvis ikke undgå at blive påvirket.

»Jeg har lært at se det positive i de projekter, Folkekirkens Nødhjælp laver,« siger prinsesse Marie til B.T.

I over ti år har hun været protektor for nødhjælpsorganisationen, og derfor kan hun se en stor udvikling i landet, hun besøgte første gang i 2012.

Prinsesse Marie blev tirsdag velsignet af en buddistisk munk i Cambodja.
Prinsesse Marie blev tirsdag velsignet af en buddistisk munk i Cambodja. Foto: Bax Lindhardt
Vis mere

»Jeg er påvirket af fattigdommen, men jeg kan se, at projekterne virker, og det er en mere positiv oplevelse,« fortæller hun.

Tirsdag blev prinsessen velsignet af en buddhistisk munk ved en kort ceremoni i Kampong Chhnang-provinsen. I Cambodja sidder man foran munken uden sko, mens han kaster blomster mod en. Det var helt nyt for den danske prinsesse.

»Det var en stor ære for mig. Det var første gang, at jeg oplevede en buddhistisk ceremoni. Jeg føler mig meget velsignet,« sagde prinsesse Marie.

Derefter tog hun det første spadestik, da hun plantede det første ud af 100 træer, Folkekirkens Nødhjælp vil plante i området. Det er vigtigt at plante træer i et land, der er stærkt påvirket af klimaforandringerne – og Cambodja er hårdt ramt og vil blive endnu hårdere ramt i fremtiden.

Prinsessen plantede det første træ i denne plantage i Kampong Chhnang-provinsen. Det er meningen, at der kommer 100 flere.
Prinsessen plantede det første træ i denne plantage i Kampong Chhnang-provinsen. Det er meningen, at der kommer 100 flere. Foto: Bax Lindhardt
Vis mere

»Cambodja er meget sårbar over for klimaforandringerne. Og det er meget vigtigt for Folkekirkens Nødhjælp at være her og hjælpe landmænd med at skabe en produktion, som er bæredygtig, men også klimaresistent,« sagde hun.

I Cambodja bor hele 80 procent af befolkningen på landet, og derfor er det også her, de i særlig grad har brug for hjælp. Siden 1998 begyndte landmændene at organisere sig for blandt andet at kunne hjælpes om at øge deres produktion

I dag er de samlet under Folkekirken Nødhjælps samarbejdspartner Farmer and Nature Net, der blandt andet har været med til at øge landmændenes indkomst. Landmændenes tjener nu flere penge på kyllinger, grøntsager, ris og cashewnødder.

»Jeg kan godt fortælle jer, at projekterne virker,« sagde en glad prinsesse Marie.

Prinsesse Marie var ikke meget for at holde denne kylling, fordi den skræppede løs. Men den lokale kvinde har opdrættet kyllinger med hjælp fra Folkekirkens Nødhjælp.
Prinsesse Marie var ikke meget for at holde denne kylling, fordi den skræppede løs. Men den lokale kvinde har opdrættet kyllinger med hjælp fra Folkekirkens Nødhjælp. Foto: Bax Lindhardt
Vis mere

Hun fik lov at prøve kræfter med risproduktionen, samtidig med at hun besøgte drivhuse og en kyllingefarm hos en lokal kvinde, der havde øget sin indkomst med hjælpen fra projekterne.

Prinsesse Marie fortsætter sin cambodjanske tur onsdag, hvor hun skal ud og se på græshoppefarme. Græshopper har et højt indhold af protein, der gør dem attraktive som sunde snacks for den fattige del af befolkningen.

B.T. følger prinsessens rejse i Cambodja hele ugen.

Prinsesse Marie fortæller om den udvikling, hun har set igennem de sidste ti år i Cambodja.
Prinsesse Marie fortæller om den udvikling, hun har set igennem de sidste ti år i Cambodja. Foto: Bax Lindhardt
Vis mere