Der var en helt særlig grund til, at prinsesse Marie tog det for kongelige utraditionelle skridt selv at henvende sig til en forening for at tilbyde sig som protektor, som bt.dk skrev for to år siden.

Det kom frem i forbindelse med, at prinsessen besøgte Helsingør Ferieby, hvor flere af medlemmerne fra landsforeningen Autisme holdt en uges ferie sammen med deres forældre.

Dengang afslørede Marie selv, at hun grunden til, hun så gerne vil være protektor for foreningen var, at hun havde autisme tæt på sig.

- Jeg har autisme i min nære familie, derfor ved jeg, hvor hårdt og hvor svært det er. For det er et handicap, der rammer hele familien, fortalte prinsesse Marie dengang til bt.dk.

Dog ville hun ikke fortælle, hvem i hendes nære familie, det var, som har lidelsen. Men efter prinsessen i sidste uge deltog i en stor konference om autisme i New York med deltagere fra 40 lande, tog prinsessen bladet fra munden i et stort interview i Billed Bladet i denne uge.

- Det er ingen hemmelighed, at jeg har autisme i min familie. Det drejer sig om min stedbrors søn. De har været og er meget hårdt ramt, fortæller prinsessen blandt andet til ugebladet.

Her fortæller Marie også, hvor dybt det har berørt hende at se, hvordan hendes stedbror og familie har måtte kæmpe for deres dreng. Og at det er på grund af nevøen, at prinsese Marie begyndte at interessere sig for lidelsen, som har været overset og tabuiseret i mange år.

Og det er lige præcis dét, Marie er gået til kamp for med sit protektorat for Landsforeningen Autisme. Lidelsen, som er meget kompliceret og rammer meget forskelligt, skal nemlig udbredes bredt, således at autister ikke bliver stigmatiseret i samfundet.

- Det er vigtigt, at folk med autisme får en aktiv rolle i samfundet, og jeg kæmper selv for, at der ikke skal være stigmatisering, fastslår prinsessen overfor Billed Bladet.