Lyt til artiklen

Vi glemmer aldrig den 31. august 1997.

Alle klokker bimlede og bamlede, da danskerne vågnede. Det var TV-Avisen, der i en ekstraudsendelse kunne fortælle, at prinsesse Diana var død, 36 år gammel.

Reaktionen kom øjeblikkeligt. Millioner og atter millioner af mennesker verden over sørgede, som havde de mistet et familiemedlem.

Jeg var selv 16 år gammel, da prinsessen døde. Var lige vågnet efter en bytur med mine gymnasievenner, og min mormor stod i døren og råbte, hvad der var sket.

Et blomsterhav foran Kensington Palace den 2. september 1997 få dage efter prinsesse Dianas død.
Et blomsterhav foran Kensington Palace den 2. september 1997 få dage efter prinsesse Dianas død. Foto: MARTIN HAYHOW
Vis mere

»Jamen, det er jo frygteligt,« sagde jeg som det første.

»Hvad så med de to prinser, Jacob. Hvad skal de dog gøre uden deres mor,« sagde min mormor.

Hun brød sammen.

Så stod jeg der og trøstede en 69-årig dame i en rød murstensvilla i Esbjerg. Over en britisk prinsesses død i en tunnel i Paris. I det øjeblik forstod jeg tyngden af det, der var sket. Det blev et af de øjeblikke, der definerer historien. Dianas død chokerede og rørte os alle.

I januar 1997 besøgte prinsesse et landmine-område i Angola i samarbejde med Røde Kors.
I januar 1997 besøgte prinsesse et landmine-område i Angola i samarbejde med Røde Kors. Foto: Juda Ngwenya
Vis mere

Desværre reagerede det britiske kongehus ikke som resten af verden. Der gik fem dage, før dronningen endelig tog sig sammen og anerkendte briternes sorg. Hun gik for meget op i protokol og forældede royale regler, og ventede for længe med at tale til folket.

Det kostede hende dyrt på populariteten, og midt i sorgen, rettede briterne vreden mod Buckingham Palace. Vreden var så enorm, at Downing Street frygtede, at menneskemasserne ville angribe prins Charles, der også var rasende upopulær efter prinsessens død.

Men selvom Diana døde alt for tidligt, ændrede hun kongehuset, og effekten af hendes virke kan stadig ses og mærkes i dag. Både i England og i Danmark.

Prinsessen påtog sig opgaver, som ikke var hverdagskost for et medlem af Kongehuset i 1980erne. Nogle af de mest ikoniske billeder af prinsessen viser, hvordan hun kastede sig over tunge emner som aids og landminer, som dengang var kontroversielle for medlemmer af Kongehuset.

I 1991 skabte prinsesse Diana overskrifter, da hun tog et hiv-smittet barn op under en rejse i San Paulo. Dengang troede mange, at man kunne få hiv blot ved at røre ved en smittet.
I 1991 skabte prinsesse Diana overskrifter, da hun tog et hiv-smittet barn op under en rejse i San Paulo. Dengang troede mange, at man kunne få hiv blot ved at røre ved en smittet. Foto: Dave Caulkin
Vis mere

Det blev filantropiske hjertesager for prinsessen, som daværende premierminister Tony Blair døbte 'folkets prinsesse'.

Prinsesse Diana lagde sin helt egen stil, da hun i 1981 blev prinsesse af Wales og nåede i sine blot 16 år i det britiske kongehus at blive protektor for 100 velgørenhedsorganisationer, og rejste til mineområder i Angola for at sætte fokus på den fare, de udgjorde for lokalbefolkningen.

Hun rørte også ved en hiv-patient, mens hele verden troede, at den stigmatiserende sygdom kunne smitte ved selv den mindste håndspålæggelse. Prinsesse Diana kastede sig også over emner som unge og misbrug.

Hun rykkede det stokkonservative britiske kongehus i en mere progressiv retning, selvom resten af organisationen slet ikke fulgte med. Men i dag har prinsesse Dianas arbejde båret frugt. Prins Williams hustru, hertuginde Kates profil minder meget om prinsesse Dianas, og hun har overtaget mange af prinsessens protektioner.

Kronprinsessen har flere gange besøgt verdens fattigste i Bangladesh. På mange måder er kronprinsesse Marys virke også blevet påvirket af prinsesse Diana.
Kronprinsessen har flere gange besøgt verdens fattigste i Bangladesh. På mange måder er kronprinsesse Marys virke også blevet påvirket af prinsesse Diana. Foto: Ida Marie Odgaard
Vis mere

Prinsesse Dianas arbejde har også smittet af på det danske kongehus. Kronprinsesse Marys protektioner minder nemlig også om Dianas. Vi er vant til at se kronprinsesse Mary i flygtningelejre, og hun engagerer sig i tunge sociale projekter som ensomhed og sorg.

Også prinsesse Marie har fulgt i prinsesse Dianas fodspor. Som protektor for Folkekirkens Nødhjælp har hun været på minerydningsmissioner i Afrika, og hun er ligeledes protektor for AIDS-fondet. At kongehuse i hele verden har rykket sig i en mere social retning, kan vi takke prinsesse Diana for.

Der er gået et kvart århundrede siden hendes død, men i 2022 kan vi stadig mærke hendes liv overalt i verden.

Prinsesse Marie er protektor for AIDS-fondet og har også besøgt verdens fattigste. Her er hun i Cambodja med Folkekirkens Nødhjælp i april 2022. 
Prinsesse Marie er protektor for AIDS-fondet og har også besøgt verdens fattigste. Her er hun i Cambodja med Folkekirkens Nødhjælp i april 2022.  Foto: Bax Lindhardt
Vis mere