Den hollandske prins Johan friso var på skitur, da han blev begravet i en lavine.
Den hollandske prins Johan friso var på skitur, da han blev begravet i en lavine. Foto: FRANK VAN BEEK

Den hollandske prins, Johan Friso, der fredag blev begravet i en lavine, vil få en skade på hjernen. Det vurderer den danske overlæge Benedict Kjærgaard, der har fulgt sagen. Han ser flere tegn på, at prinsen har lidt af alvorlig iltmangel. Nu vil kun tiden vise, hvor stor skaden er.

Han mener dog, man skal være påpasselig med at komme med fremtidsudsigter i sådanne sager, da meget kan nå at ske.

- I Præstø-ulykken var man hurtig til at sige, at flere af børnene ville blive hjerneskadet. Men de fleste slap forholdsvis heldigt fra ulykken, siger Benedict Kjærgaard, der er leder for hypotermi-holdet på Aalborg Sygehus og var med til at redde de kæntrede efterskoleelever fra Præstø-ulykken.

FILE AUSTRIA DUTCH ROYALS

DUTCH-AUSTRIA/AVALANCHE

Han giver her en forsigtig vurdering af prinsens situation:

3 dårlige tegn

* Prinsen blev begravet under 40 cm sne. Det burde ikke være mere end, at man kan bryde igennem. Det er altså et dårligt tegn, at prinsen blev liggende, og han har højst sandsynligt fået faretruende tryk på brystkassen.

* Læger genoplivede prinsen på stedet, inden han blev fløjet på hospitalet. Men at han stadig var bevidstløs efter hjertet begyndte at slå er et tegn på, at hjernen har manglet ilt.

* Når kroppen nedkøles beskyttes de indre organer, og der er ikke det samme behov for ilt. Men da prinsen har været klædt varmt på under skituren, har kropstemperaturen ikke været lav nok. Og han er sandsynligvis blevet kvalt, før han nåede at blive nedkølet.

3 gode tegn

* Den 43-årige prins har alderen med sig. Risikoen for alvorlig hjerneskade stiger, når man bliver ældre, og mange bliver forkalket i hjernen. Det vurderes, at chancen for redning er større fra teenage-alderen, og til man bliver 50.

* Eksperter har tidligere udtalt, at prinsen helst skal vågne inden for de første to tre dage. Men ifølge Benedict Kjærgaard er der flere forbehold at tage. Hvis lungerne har taget skade af det voldsomme tryk fra den tunge lavine, kan han risikere at ligge i respirator i en uges tid, mens lungerne kommer sig. Overlægen vurderer, at det først begynder at være et dårligt tegn, hvis der går to-tre uger.

AUSTRIA-NETHERLANDS-AVALANCHE-ROYALS-ACCIDENT


* Det er usandsynligt at have iltmangel på hjernen uden at få en lille skade, men der er stadig håb for prinsen. Da mennesket er udstyret med mange hjerneceller, kan vi miste en del, uden det får betydning. Det afhænger meget af, hvilke celler der er skadet.

SMS

Hitter på Facebook

Mere fra Få første måned for 9 kr.