I dag torsdag 10. juni, hvor afdøde prins Philip ville have fyldt 100 år, har det britiske kongehus løftet sløret for en sød gestus, der blev gjort i hans minde.

Dronning Elizabeth fik nemlig i sidste uge overrakt en særlig rose, opkaldt efter den afdøde hertug af Edinburgh, som hun fik plantet i sin private have.

»Den ser skøn ud,« lød det fra dronning Elizabeth, da hun modtog rosen.

Selve dagen for prinsens 100 års fødselsdag, torsdag 10. juni, vil det britiske kongehus markere privat.

Den nyopdrættede rosesort blev skænket til dronning Elizabeth af Keith Weed, der er præsidenten for velgørenhedsorganisationen The Royal Horticultural Society.
Den nyopdrættede rosesort blev skænket til dronning Elizabeth af Keith Weed, der er præsidenten for velgørenhedsorganisationen The Royal Horticultural Society. Foto: STEVE PARSONS
Vis mere

Den særlige roseart, som dronning Elizabeth modtog, blev i prins Philips ære opdrættet efter hans død af velgørenhedsorganisationen The Royal Horticultural Soceity, som dronning Elizabeth er protektor for.

Onsdag 2. juni fik hun så det første eksemplar overrakt af organisationens præsident, Keith Weed, og efterfølgende så hun rosen blive plantet af den kongelige hovedgartner Philip Carter.

Den særlige rose fik plads i rosenbedet i dronningens private have, East Terrace Garden, på den royale residens Windsor Castle.

Derudover kan den særlige rose købes af privatpersoner, hvor overskuddet vil gå til prins Philips fond.

Dronning Elizabeth så på, mens Windsor Castles hovedgartner, Philip Carter, plantede prinsens særlige rose i det kongelige rosenbed.
Dronning Elizabeth så på, mens Windsor Castles hovedgartner, Philip Carter, plantede prinsens særlige rose i det kongelige rosenbed. Foto: STEVE PARSONS
Vis mere

»For hver en hertug af Edinburgh-rose solgt, vil en donation blive foretaget til hertugen af Edinburghs Award Living Legacy fond,« skriver det britiske kongehus på den officielle Instagram-profil.

Overskuddet fra roserne skal gå til at bygge centre til støtte og undervisning for en million unge mennesker, der ønsker at blive ledere og frivillige.

Prins Philip døde fredag 9. april 2021, lige godt to måneder før sin 100 års fødselsdag, med dronningen ved sin side på Windsor Castle.

Til The Telegraph har prins Philip for mere end tyve år siden fortalt, at han heller ikke ønskede at opleve at blive 100 år.

Den nyopdrættede hertug af Edinburgh-rose har fået plads blandt de mange roser i det kongelige rosenbed. Den særlige roseart til ære for den afdøde prins er pink og overskuddet fra salget af den går til prins Philips fond.
Den nyopdrættede hertug af Edinburgh-rose har fået plads blandt de mange roser i det kongelige rosenbed. Den særlige roseart til ære for den afdøde prins er pink og overskuddet fra salget af den går til prins Philips fond. Foto: STEVE PARSONS
Vis mere

»Jeg kan ikke forestille mig noget værre. Dele af mig falder af allerede,« skulle den dengang 79-årige hertug have sagt med vanligt glimt i øjet.

Prins Philip og dronning Elizabeths yngste barn, 57-årige prins Edward, har ligeledes fortalt på hundredeårsdagen til BBC, at den royale familie var mere begejstrede for den kommende hundredårsfejring, end hertugen selv var.

»Han så ikke rigtigt frem til hundredårsdagen, selvom vi gjorde,« fortæller prins Edward til mediet.

I videoen øverst i artiklen kan du se den søde gestus, hvor dronning Elizabeth modtog og fik plantet den særlige rose i prins Philips ære.