Det er et halvt år siden, briterne sidst har set noget til prins Philip.

Den aldrende prinsgemal har ikke vist sig offentligt siden december, hvor han blev udskrevet fra hospitalet efter behandling af 'en allerede kendt lidelse'.

Under corona-pandemien har han og hans hustru, dronningen Elizabeth, nemlig isolereret sig på Windsor Castle lidt uden for London af frygt for at blive smittet, og selv ikke den nærmeste familie har været på besøg.

Onsdag offentliggør Buckingham Palace så endelig nye billeder af både Prinsen og Dronningen.

Prins Philip fotograferet tilbage i december 2019, da han blev udskrevet fra the King Edward VII's Hospital i London.
Prins Philip fotograferet tilbage i december 2019, da han blev udskrevet fra the King Edward VII's Hospital i London. Foto: HANNAH MCKAY
Vis mere

Det sker i anledning af Prinsens 99 års fødselsdag.

På billedet, som britiske medier kalder 'rørende', ses regentparret side om side i haven med slottet i baggrunden. Dronningen er klædt i en lysegrå kjole med gule blomster, mens hertugen står rank ved siden af i en mørkeblå blazer med guldknapper, lyseblå skjorte og med et Household Division-slips fra majestætens væbnede styrker.

Det er ikke mere end to år siden, hertugen af Edinburgh gik på pension og trak sig fra sine officielle pligter.

Under coronakrisen, som har ramt Storbritannien særdeles hårdt, kom prins Philip dog med en sjælden udtalelse, da han takkede de briter, der har stået forrest i kampen mod virussen.

»Jeg vil gerne anerkende det altafgørende og kritiske arbejde, der bliver udført af så mange for at bekæmpe pandemien. Alle i sundhedsfaglige og videnskabelige stillinger, universiteter og forskningsinstitutioner er sammen om at bekæmpe covid-19,« sagde han.

Trods sin mere tilbagetrukne rolle deltager han dog stadig i bryllupper og andre store begivenheder i familien, og indtil for nylig sad han også selv bag rattet i sin landrover. Bilen droppede han dog, da han sidste år overså en vigepligt og kørte ud foran en bil med to kvinder og en baby. Alle slap mirakuløst fra den voldsomme ulykke med livet i behold, men den skabte et ramaskrig i pressen.

Selv om det er langt de færreste af os, der kan se frem til så flot en alder, som Philip nu har nået, forlyder det, at dagen bliver fejret stille og roligt uden det store postyr. Børn og børnebørn vil formentlig nøjes med at sende videohilsner for ikke at udsætte de to ældste familiemedlemmer for smittefare.

Måske er det heller ikke nogen drøm for hertugen at blive så gammel. Han har i hvert fald tidligere udtalt sig temmelig negativt om det at blive gammel.

Dronningen og prins Philip fotograferet tilbage i 2012. (Arkivfoto)
Dronningen og prins Philip fotograferet tilbage i 2012. (Arkivfoto) Foto: Paul Hackett
Vis mere

Da prinsen var sølle 79 år, sagde han i et interview med Daily Telegraph, at han ikke havde nogen som helst ambition om at blive 100 år.

»Jeg kan ikke forestille mig noget værre,« jokede han i forbindelse med, at hans svigermor, den nu afdøde Dronningemoder, rundede det skarpeste af alle hjørner i år 2000.

»Dele af mig falder af allerede nu,« tilføjede han.

Nu kan prinsen selv se frem til den ultimative fødselsdag om blot et år. Han og dronning Elizabeth har været gift i 72 år.