Lyt til artiklen

Mandag bliver Dronningens ældste barnebarn, prins Nikolai, myndig. Foreløbig opholder den unge prins sig stadig på Herlufholms Kostskole, hvor han går i 3.G. Men i modsætning til sine fætre og kusiner på Amalienborg kan den unge prins formentlig helt selv bestemme, hvad han vil bruge sit liv til.

I dag for 18 år siden blev det danske kongehus for første gang i årtier udvidet med et barnebarn, da prins Joachim og daværende prinsesse Alexandra blev forældre til deres første barn, prins Nikolai. I tre år var han det eneste barnebarn i det danske kongehus. Men det antal er i dag vokset til otte børn i alderen fem til 18 år, hvor Nikolaj rangerer som nummer syv lige efter sin far i arvefølgen til den danske trone.

Men hvor vejen ligger helt fast for Nikolajs ældste fætter, prins Christian, så kan Nikolai formentlig selv bestemme, hvad han vil beskæftige sig med i fremtiden. For allerede nu er det besluttet, at hverken han eller hans brødre og lillesøster kommer til at modtage apanage af den danske stat.

Alligevel tiltror Sune Bang, direktør for Kommunikationsbureauet København, Nikolai en større rolle i det danske kongehus i fremtiden. Men først når kronprins Frederik og kronprinsesse Mary overtager tronen.

»Kronprinsparret vil sætte Kongehuset i en helt ny position. Der tror jeg, at han (prins Nikolai, red.) vil være med til at forme den måde, Kongehuset skal agere på i fremtiden.  På godt og ondt,« spår Sune Bang, der også forventer, at der altid vil være opmærksomhed omkring dagens fødsellar.

Det er Anna Thygesen, kommunikationsekspert helt enig i. Hun opfordrer direkte Nikolai til at være bevidst om sin prinsetitel.

»Han er jo så langt nede i rækken, at hvis han skal bruge sin titel, skal den bruges fornuftigt. Ellers bliver den en spændetrøje. Men ellers tror jeg, det bliver nemmere for ham med hans plads i rækkefølgen, fordi han skal tjene sine penge selv,« mener Anna Thygesen.

Prins Joachim har tidligere udtalt til BilledBladet, at Nikolai ikke skal tvinges til noget.Men at hans ældste søns liv skal foregå helt efter sønnens egen plan.

Den 2. september 1999 blev den lille nye danske prins (Nikolai), søn af Prinsesse Alexandra og Prins Joachim præsenteret for pressen. Det skete, da han og hans forældre forlod Rigshospitalet i København, hvor prinsen blev født den 28. august 1999. Familien kørte til Amalienborg Slot, hvor de opholder sig i et par dage, indtil de tager hjem til Schackenborg.
Den 2. september 1999 blev den lille nye danske prins (Nikolai), søn af Prinsesse Alexandra og Prins Joachim præsenteret for pressen. Det skete, da han og hans forældre forlod Rigshospitalet i København, hvor prinsen blev født den 28. august 1999. Familien kørte til Amalienborg Slot, hvor de opholder sig i et par dage, indtil de tager hjem til Schackenborg. Foto: LARS MØLLER
Vis mere
Stoltheden over sit første barnebarn strålede ud af dronning Margrethe, da hun på sin 60 års fødselsdag lod sig hylde på balkonen på Amalienborg med lille prins Nikolai på armen. Han fik ved samme lejlighed sin balkondebut.
Stoltheden over sit første barnebarn strålede ud af dronning Margrethe, da hun på sin 60 års fødselsdag lod sig hylde på balkonen på Amalienborg med lille prins Nikolai på armen. Han fik ved samme lejlighed sin balkondebut. Foto: JAN JØRGENSEN
Vis mere
En af de første gange prins Nikolais forældre tog deres lille dreng med på opgave, gik turen til Legoland. Her fandt den dengang knap to-årige prins en legobil ved modellen af Schackenborg Slot. Den lignede jo fars landrover så meget, at Nikolai ikke ville slippe den igen, selv om både far og barnepigen Stine Munter forsøgte. Til sidst opførte Nikolai den for forældre så frygtede 'flitsbueryg', da prins Joachim nærmest måtte vriste bilen ud af sønnens lille næve. Roen faldt først over den lille prins, da Legos koncernchef lovede Nikolai, at man nok skulle få lavet en anden landrover og få den sendt ned til ham på Schackenborg. 
En af de første gange prins Nikolais forældre tog deres lille dreng med på opgave, gik turen til Legoland. Her fandt den dengang knap to-årige prins en legobil ved modellen af Schackenborg Slot. Den lignede jo fars landrover så meget, at Nikolai ikke ville slippe den igen, selv om både far og barnepigen Stine Munter forsøgte. Til sidst opførte Nikolai den for forældre så frygtede 'flitsbueryg', da prins Joachim nærmest måtte vriste bilen ud af sønnens lille næve. Roen faldt først over den lille prins, da Legos koncernchef lovede Nikolai, at man nok skulle få lavet en anden landrover og få den sendt ned til ham på Schackenborg.  Foto: CLAUS FISKER
Vis mere
Selv om man er prins og opdraget til altid at opføre sig eksemplarisk til officielle lejligheder som her ved prins Henriks 75 års fødselsdag, blev det alligevel lidt for kedeligt for de to brødre Nikolai og Felix at overvære paraden på Fredensborg Slot. Så de måtte lige have lidt sjov sammen.
Selv om man er prins og opdraget til altid at opføre sig eksemplarisk til officielle lejligheder som her ved prins Henriks 75 års fødselsdag, blev det alligevel lidt for kedeligt for de to brødre Nikolai og Felix at overvære paraden på Fredensborg Slot. Så de måtte lige have lidt sjov sammen. Foto: Keld Navntoft
Vis mere
Prins Nikolais ældste fætter bliver engang konge af Danmark. Her lægger de to fætre arm på balkonen på Erimitageslottets balkon, hvor de kongelige overværede den årlige Hubertusjagt i Dyrehaven nord for København søndag d. 7. november 2010. p
Prins Nikolais ældste fætter bliver engang konge af Danmark. Her lægger de to fætre arm på balkonen på Erimitageslottets balkon, hvor de kongelige overværede den årlige Hubertusjagt i Dyrehaven nord for København søndag d. 7. november 2010. p Foto: Marie Hald
Vis mere
Bare få dage efter prins Joachim og daværende prinsesse Alexandra havde chokeret hele Danmark med meddelelsen om, at de skulle separeres og senere skilles, fulgtes forældrene prins Nikolai i skole på hans første skoledag i Krebs Skole. Her modtages de stolte forældre og prins Nikolai af skolebestyrer Mikael Fink-Jensen. I baggrunden sekretariatschef Kurt Bache.
Bare få dage efter prins Joachim og daværende prinsesse Alexandra havde chokeret hele Danmark med meddelelsen om, at de skulle separeres og senere skilles, fulgtes forældrene prins Nikolai i skole på hans første skoledag i Krebs Skole. Her modtages de stolte forældre og prins Nikolai af skolebestyrer Mikael Fink-Jensen. I baggrunden sekretariatschef Kurt Bache. Foto: Jørgen Jessen
Vis mere
Da prins Nikolais forældre gik fra hinanden i 2004, blev denne pragtvilla i ambassadekvarteret på Svanemøllevej til hans barndomshjem. For selv om prins Joachim og daværende prinsesse Alexandra deltes om forældremyndigheden, så har begge deres sønner fortrinvis boet hos deres mor. I dag er villaen solgt, og grevinde Alexandra er flyttet til en stor, lejet lejlighed i St. Kongensgade i indre København. 
Da prins Nikolais forældre gik fra hinanden i 2004, blev denne pragtvilla i ambassadekvarteret på Svanemøllevej til hans barndomshjem. For selv om prins Joachim og daværende prinsesse Alexandra deltes om forældremyndigheden, så har begge deres sønner fortrinvis boet hos deres mor. I dag er villaen solgt, og grevinde Alexandra er flyttet til en stor, lejet lejlighed i St. Kongensgade i indre København.  Foto: Keld Navntoft
Vis mere
Prins Nikolai har flere gange ageret brudesvend. Første gang var til hans onkel og tantes bryllup i maj 2004, da kronprins Frederik og Mary blev gift. Næste gang var blot et par år efter, da Nikolais egen mor, grevinde Alexandra giftede sig med Martin Jørgensen ved et storstilet bryllup i Øster Egede Kirke i 2006.
Prins Nikolai har flere gange ageret brudesvend. Første gang var til hans onkel og tantes bryllup i maj 2004, da kronprins Frederik og Mary blev gift. Næste gang var blot et par år efter, da Nikolais egen mor, grevinde Alexandra giftede sig med Martin Jørgensen ved et storstilet bryllup i Øster Egede Kirke i 2006. Foto: Keld Navntoft
Vis mere
Det var en meget genert prins Nikolai, der mødte pressen efter sin konfirmation i Fredensborg Slotskirke, lørdag d. 18. maj 2013.
Det var en meget genert prins Nikolai, der mødte pressen efter sin konfirmation i Fredensborg Slotskirke, lørdag d. 18. maj 2013. Foto: Torkil Adsersen
Vis mere
For tre år siden valgte prins Nikolai at tage sin 10. klasses på den prestigefyldte Herlufsholm kostskole i stedet for på Krebs Skole, hvor han eller har tilbragt sin skoletid. Her på billedet ses han sammen med en skolekammerat  om morgenen ved skolens 450 jubilæum, hvor de to unge mænd er på vej til flaghejsning på pladsen.
For tre år siden valgte prins Nikolai at tage sin 10. klasses på den prestigefyldte Herlufsholm kostskole i stedet for på Krebs Skole, hvor han eller har tilbragt sin skoletid. Her på billedet ses han sammen med en skolekammerat  om morgenen ved skolens 450 jubilæum, hvor de to unge mænd er på vej til flaghejsning på pladsen. Foto: Søren Bidstrup
Vis mere