Hun var fuldt ud accepteret på Amalienborg og det bedste bud på Danmarks næste prinsesse i begyndelsen af 90erne. Men det var 'ikke en mulighed', at prins Joachims ungdomskæreste Iben Detlefs, der mandag tabte kampen til kræften, kunne være blevet gift med prinsen, fortæller en kongehusekspert.

I fem år var Iben Detlefs ellers prins Joachims udkårne. Med i den royale inderkreds og selvskreven gæst til dronning Margrethes 50 års fødselsdag i 1990 og regentparrets sølvbryllup to år efter.

Iben Detlefs døde mandag i en alder af 48 år. Hun tilbragte sin sidste tid på Svanevig Hospice på Lolland. Hendes sygdomsforløb begyndte, da hun fik konstateret tarmkræft, der efterfølgende spredte sig til underlivet og ryggen. Senere opstod metastaser i lungerne og en i bækkenet. Iben Detlefs blev opereret, men sygdommen kunne ikke kureres.

For 22 år siden svirrede det med rygter om, at Iben Detlefs fra Jylland skulle være Danmarks næste prinsesse. Men det blev hun aldrig. For pludselig var det slut mellem skilsmissebarnet og hendes prins, der i 1993 gjorde det forbi over telefonen fra Hong Kong, hvor han arbejdede for A.P. Møller - Mærsk Gruppen.

To år efter fik Danmark en ny prinsesse, da prins Joachim giftede sig med Alexandra Manley - karrierekvinden fra selvsamme fjerne egn.

Præcis hvad, der fik prins Joachim til at gøre det brat forbi med den dengang 27-årige kvinde fra den jyske flække, Voldby, er uvist. Men ifølge kongehuseksperten og historikeren Lars Hovbakke var det reelt ikke en mulighed, at Iben Detlefs kunne blive gift med prins Joachim:

»Der er slet ikke nogen tvivl om, at dronningens synspunkt altid har været, at prinserne har skulle gifte sig med en udlænding,« siger Lars Hovbakke, der er ekstern lektor ved Københavns Universitet.

»Det er reelt statsoverhovedet, (dronningen, red.), der har skulle godkende prinsernes ægtefæller. Det er ikke formelt forbudt for dem at gifte sig med en fra Danmark, men i praksis skal hun godkende, hvem den næste generation gifter sig med,« tilføjer han.

Prins Joachim og Iben Detlefs følges til en fest hos kronprins Frederik og Holger Foss. (Arkivfoto, juni 1991)
Prins Joachim og Iben Detlefs følges til en fest hos kronprins Frederik og Holger Foss. (Arkivfoto, juni 1991) Foto: John Jørgensen
Vis mere

På papiret passede Iben Detlefs ellers perfekt til rollen som prinsesse. Hun forstod sig på royal etikette, sladrede aldrig og sagde aldrig noget forkert til den årvågne presse.

»Hun var med til familiearrangementer i kongehuset og meget mere accepteret end nogle af kronprinsens gamle kærester. Det var ikke hendes person, der var problemet. Der var bare det, at kom hun ind i kongehuset, ville historierne begynde at slippe ud. Folk ville begynde at sladre,« påpeger Lars Hovbakke.

Ifølge Lars Hovbakke handler det i høj grad for kongehuset om at bevare opbakningen fra den danske befolkning - Og slibrige historier om nytilkomne medlemmers fortid er den direkte vej til dalende popularitet:

»Det, at det danske kongehus håndhæver reglen om udenlandske ægtefæller, er en af mange årsager til, at vi har det kongehus, som er mest populært blandt dets egen befolkning i Europa. I Danmark sørger kongehuset for at få frisk blod udefra. Jo længere væk, desto bedre,« siger Lars Hovbakke og fortsætter:

»I Norge var kronprinsesse Mette-Marit meget upopulær i starten, fordi hun var enlig mor. Og da rigtig mange kendte hende i Norge, var der en hel del, der følte trang til at sladre om hende i pressen,« siger kongehuseksperten.

Efter bruddet med Prins Joachim forblev Iben Detlefs en kær ven af kongehuset. Hun giftede sig senere med billedkunstneren Thomas Kadziola og tog navnet Iben Kadziola.

BT har tirsdag været i kontakt med kongehuset, der via kommunikationskoordinator Kirsten Baltzer Kahr, oplyser, at prins Joachim ikke vil kommentere Iben Detlefs død.

»Det er et privat anliggende,« lyder beskeden.