Krisen kradser også hos de kongelige.

Prins Joachim må, som tidligere omtalt i B.T., fyre folk på Schackenborg og bortforpagte store jordarealer for at få kroner nok i kassen.

Prinsesse Marie og den lille prins Henrik er ikke billige i drift.

Prinsessen skal have dyre rober, så hun ikke falder igennem ved de royale selskaber, og lilleprinsen skal jo have sine barnepiger.

Familiens flotte slot burde ellers ikke være en økonomisk byrde for prins Joachim. For han fik det hele foræret kvit og frit.

Prinsen fik Schackenborg Slot i julegave i 1978 af lensgreve Hans Schack og hustruen grevinde Karin.

Greveparret, der var 11. generation på Schackenborg, var barnløse og besluttede derfor at genoplive en gammel bestemmelse om, at godset skulle tilbage til Kronen ved slægtens uddøen. Slottet med tilhørende avlsgårde og jord blev derfor overdraget til en lille, betuttet prins Joachim.

I første omgang optrådte forældrene, dronning Margrethe og prins Henrik, som værger, idet prins Joachim endnu ikke var myndig. Men for Margrethe og Henrik var det jo vigtigt at sikre deres yngste søn en standsmæssig bolig. Prins Joachim overtog først selv Schackenborg i 1993.

Skuffet greve



I årene efter den storslåede gave blev givet til prins Joachim, opstod der flere uoverensstemmelser mellem greve Hans Schack og prins Joachim.

Greven følte, at prinsen udviste alt for lidt interesse for landbruget og udtalte til B.T., at han var meget skuffet over, at Joachim stort set ikke havde besøgt dem på Schackenborg. De havde forventet større taknemlighed fra prinsens side. Prins Joachim foretrak sin militære karriere, og han fandt måske det barnløse grevepar lidt for omklamrende.

Udvandrede til Frankrig



Greveparret udvandrede skuffede til Frankrig, da prins Joachim i 1993 flyttede ind på slottet.

Ved indflytningen opstod der fornyet splid mellem kongehuset og grev Schack om hvor meget inventar, der var fjernet og solgt fra slottet siden overdragelsen til Joachim i 1978. Flere kostbare møbler og malerier var sporløst forsvundet.

Samtidig kom det frem, at det gamle slot var i en elendig stand. De nuværende bygninger, der er opført midt i 1600-tallet, skreg ikke kun på Gori træbeskyttelse, men en total renovering. En millionregning truede. Men her reddede kærligheden den unge prins og slotsherre ud af kniben.

Folkegaven



Prins Joachim fik nemlig hele nationens opbakning, da han den 18. november 1995 giftede sig med den smukke Alexandra fra Hongkong. Det var et vaskeægte eventyr, som begejstrede danskerne. Og da parret flyttede ind på slottet, blev der taget initiativ til en såkaldt »folkegave«. Gavens formål var at samle penge nok til at istandsætte det forfaldne Schackenborg. Danskerne viste deres kærlighed ved at forære det unge par godt 13 millioner kr.

Slottet fik nye vinduer og et sort tegltag, som sikrer, at den lille nye prins og prinsesse Marie i dag kan sove trygt uden kolde dryp fra et hullet tag.

Optog store lån



Til gengæld gik der hul i Joachims økonomi ved skilsmissen fra prinsesse Alexandra. Joachim måtte optage store lån i sit slot for at klare skilsmissen, der ifølge parrets ægtepagt bl.a. betød, at Joachim måtte købe en standsmæssig villa til Alexandra for ca. 7 mio. kr.

Videre skulle han udrede et stort kontantbeløb, der svarede til deres levefod og afspejlede de mange års samliv. I alt måtte prins Joachim hoste op med et beløb på 15 mio. kr. Men til hans held skønnes grev Schacks gamle julegave at være mindst 100 mio. kr. værd.

Så uanset hvad prinsesse Marie og lille prins Henrik begaver Joachim med på mandag, vil det aldrig kunne overgå greveparrets gave.