Joachim er kendt for at vælge utraditionelle børnenavne fra udenlandske kongeslægter.

Prins Joachim er tilsyneladende ikke fastlåst i de royale navnetraditioner, når han vælger navne til sine drenge. De typiske danske kongelige navne fejes til side for at blive erstattet af nutidige navne med referencer til udenlandske kongefamilier.

Ældste søn, Nikolai William Alexander Frederik, blev døbt 6. november 1999 i Fredensborg Slotskirke.

Stik imod royal sædvane valgte forældrene at give deres førstefødte et fornavn, som hverken indeholdt referencer til far Joachim, farfar Henrik eller morfar Richard.

I kongelige familier er det ellers kutyme, at de to bedstefædres navne indgår, når en royal dreng navngives.

Græsk-tysk julemand
I stedet valgte prins Joachim og daværende prinsesse Alexandra at give deres førstefødte et fornavn efter Joachims græske fætter, Nikolaos. Et navn som julemanden kaldes i flere lande.

Nikolai fik desuden et navn efter sin oldefar, kong Christian X, der også hed Alexander, samt navnet Frederik efter sin farbroder.

Men Nikolai var ikke et overraskende valg. Ifølge navneforsker Eva Meldgaard, Københavns Universitet, var Nikolai et af de mest benyttede danske drengenavne dengang i 1999:

- Tidligere var Nikolai især brugt i Sønderjylland. Faktisk var det så populært, at sønderjyderne opfandt en kæleform for navnet, nemlig Klåj, har Eva Meldgaard tidligere udtalt.

Det var kattens
Lillebror Felix Henrik Valdemar Christian blev døbt den 4. oktober 2002 i Møgeltønder Kirke.

Igen snød det sønderjyske par alle bookmakerne, da det valgte et endnu mere specielt navn til deres anden søn. Mange var især overraskede over, at man havde valgt et navn, som mange forbandt med et katte-navn.

- Det var kattens, er Felix ikke navnet på et kæledyr?, lød det fra både seere og kommentatorer.

Men den var god nok. Regentparrets barnebarn nummer to skulle hedde Felix.

Navnet er af romersk afstamning og er meget brugt i blandt andet det spanske kongehus. Felix betyder den lykkelige og heldige. Oven i hatten fik den lille prins dog også en stribe mere velkendte kongelige navne, måske for at opveje det specielle fornavn. Felix hedder derfor Henrik efter farfar og fik også de to klassiske kongenavne Valdemar og Christian.