Øverst ses billeder af regentparret

6. september offenltliggjorde Kongehuset i en pressemeddelelse, at prins Henrik er blevet diagnosticeret med demens.

'I forlængelse af et længere udredningsforløb og senest en række undersøgelser foretaget i løbet af sensommeren har et specialistteam ved Rigshospitalet nu konkluderet, at Hans Kongelige Højhed Prins Henrik lider af demens, står der i pressemeddelelsen.

Her & Nu har fanget prins Joachim til en kort kommentar omkring sin fars lidelse.

»Det går fint med min far, men det er ikke nemt for familien. Et sådant sygdomsforløb rammer hårdt – især hos den, der rammes af den, og det bekymrer os,« siger han til Her & Nu.

En af årsagerne til, at det er hårdt for for alle parter er, at familien jo er offentlig ejendom. Prins Joachim fortæller, at hele familien forsøger at tackle den dårlige situation efter bedste evne.

Han går dog ikke i dybden med, hvad det helt præcist betyder.

Da demensdiagnosen blev offentliggjort lød det, at prinsens kognitive funktionsniveau er svækket - og at hans tilstand er værre end hvad man kunne forvente af en dement mand på 83 år. Derudover lød det, at det "kan ledsages af forandringer i væremåde, reaktionsmønstre, dømmekraft og følelsesliv og dermed også påvirke samspillet med omverdenen", står der i pressemeddelelsen.

Offentliggørelsen kommer i forlængelse af den opsigtsvækkende udmelding fra prinsen, der lødt, at han ikke ville begraves med dronningen i Roskilde. Det skabte stort postyr i forhold til, hvordan og hvorledes pressen skulle behandle prins Henrik, der gik på pension i slutningen af 2015.