Lyt til artiklen

Splittelsen i det danske kongehus har i den grad fundet vej til det store udland.

Efter dronning Margrethe mandag aften meldte ud, at hun 'havde undervurderet', hvor meget prins Joachim ville blive berørt af beslutningen om at fratage hans børn deres titler, har store internationale medier såsom People og DailyMail skrevet om konflikten.

Dronningen meldte ud, at det havde gjort et stort indtryk på hende, at hendes barn og børnebørn var blevet kede af det.

'Jeg har truffet min beslutning som Dronning, mor og farmor, men jeg har som mor og farmor undervurderet, hvor meget min yngste søn og hans familie føler sig berørt. Det gør et stort indtryk, og det er jeg ked af.'

Børnene skal fra januar hedder grever og komtesse.
Børnene skal fra januar hedder grever og komtesse. Foto: Mads Claus Rasmussen
Vis mere

I DailyMail kalder de konflikten for 'en bitter fejde i det danske kongehus'.

Artiklen refererer også, at der angiveligt skulle være 'iskold luft' mellem dronningen og hendes børnebørn, efter at det er blevet meldt ud, at prins Joachim og hans børn ikke har talt med Dronningen, siden udmeldingen kom frem.

Også People har fokuseret på, at det har forårsaget stor skade i familien, at beslutningen er taget uden grundigt at informere de royale børn, der fra januar står uden titler.

Hello Magazine kalder beslutningen for 'dristig' i deres dækning af det danske kongehus.

Mediet DailyBeast skriver tilmed, at dronningen har 'pisset sin søn af'.

Dronning Margrethe har tidligere forklaret, at hendes beslutning har været længe undervejs – og at det er hendes pligt at 'sikre, at monarkiet til stadighed former sig i pagt med tiden'.

Og derfor står hun ved sin beslutning:

'Det forudsætter indimellem, at der skal træffes svære beslutninger, og det vil altid være vanskeligt at finde det rette tidspunkt,' lyder det i mandagens pressemeddelelse.

'At bære en kongelig titel indebærer en række forpligtelser og opgaver, som fremover skal påhvile færre medlemmer af den kongelige familie. Denne tilpasning, som jeg ser som en nødvendig fremtidssikring af monarkiet, ønsker jeg at foretage i min tid.'

Dronning Margrethe understreger desuden, at hendes familien er 'hendes stolthed.'

'Jeg håber nu, vi som familie kan få ro til selv at finde vej igennem denne situation.'