I en ny tv-dokumentar tager Prins Joachim et opgør med danskernes forestillinger om baggrunden for salget af Schackenborg og hans image som ‘stivstikker’. ‘Et klogt træk’, mener eksperter

Mens kronprins Frederik fremstår som folkelig og usnobbet, kæmper hans lillebror prins Joachim med et fastgroet billede af, at han er arrogant og en ‘stivstikker’, som han selv betegner det. Det giver den  48-årige prins Joachim i hvert fald udtryk for i en ny dokumentar ‘Den anden prins’, som TV 2 sender den 27. december.

I udsendelsen udtaler han bl.a.:

»Jeg er en følsom person. Jeg er også en person, som har lært at holde en vis fremtoning, uanset om det er i store officielle begivenheder, eller om det er helt nede som privatperson, der går hen ad gaden. Der har jeg fået et ry for at være en stivstikker, det har ført til, at så er jeg automatisk arrogant.«.

»Jeg er, som jeg er. Jeg er ikke, som I tror eller hører og i nogle tilfælde ønsker, jeg skal være. Jeg er et menneske af kød og blod.«.

Prins Joachims datter, Hendes Højhed Prinsesse Athena, begynder i 0. klasse på Sct. Joseph Søstrenes Skole i Ordrup fredag den 11. august 2017.  (Foto: Liselotte Sabroe/Scanpix 2017) Vis mere

Og måske er der et eller andet mellem danskerne og prins Joachim. I mange målinger rangerer han under sin bror, mor og svigerinde i popularitet.

Den seneste - en Gallup undersøgelse fra august 2017 - viser for eksempel, at prins Joachim ikke er nær så populær som ovennævnte tre. På en skala fra et til fem scorer han 3,20, når de adspurgte generelt skal vurdere de royales indsats for at repræsentere Danmark. Det er en del lavere end kronprins Frederik og kronprinsesse Mary, der scorer hhv. 4,44 og 4,60 på skalaen. Kun prins Henrik scorer lavere i popularitet med en score på 2,60.

At prins Joachim netop nu forsøger at tage diskussionen om sit image er næppe tilfældigt, vurderer kongehusekspert og forfatter Søren Jakobsen. Prins Henriks demenssygdom og dronning Margrethes alder (77) betyder, at prins Joachim i de kommende år vil få en mere fremtrædende rolle som repræsentant for Kongehuset.

»Det er et klogt træk,« siger Søren Jakobsen, der mener, det er selvforskyldt, hvis danskerne opfatter ham som snobbet.

»Det er ham selv, der flere gange har insisteret på at blive tiltalt Hans Kongelige Højhed. Det er kun fornuftigt, hvis han nu vil bløde lidt op på det, for det er ikke nogen god situation for Kongehuset.«

Det betyder dog ikke, at prins Joachim skal fornægte sit royale ophav, mener Søren Jakobsen.

»Prins Joachim skal jo ikke rende rundt i kedeldragt og sige 'du' til alle og enhver. Der skal være en vis værdighed over det, men som kongelig skal man kunne tilpasse sig de situationer, man er i.«

Prins Joachim, prinsesse Marie og børn foran den franske ambassade i København efter terrorangrebet fredag d. 13. november 2015 i Paris. Vis mere

Kongehusekspert Lars Hovbakke Sørensen, adjunkt ved University College Sjælland, mener også, det kan være klogt af prins Joachim at være åben om sit image og forsøge at forbedre det.

»Det er jo ikke så meget, man hører til ham til daglig, og derfor kan udsendelsen jo også være anledning for prinsen til at forklare nogle af de beslutninger, han har truffet og få sagt det på en bestemt måde,« siger Lars Hovbakke og henviser til salget af Schackenborg Slot, som mange danskere ikke brød sig om.

Dels fordi mange syntes, det var en dårlig beslutning, at hele kongefamilien nu bor i København, dels at beslutningen var drevet af grådighed.

I TV 2-dokumentaren fortæller Prins Joachim, at han måtte sælge slottet, fordi landmandslivet på Schackenborg ikke kunne løbe rundt økonomisk. Desuden spillede det en stor rolle, at hans børn ikke kommer til at modtage apanage, som han selv har gjort.

»Det har også noget med mine børn at gøre. De skal leve et liv 100 pct. efter egen evne, de skal ikke lide et nederlag og trække en slem byrde. De skal ikke sidde og tænke, at der sidder en gammel fyr, der tænker: »jeg var ikke i stand til det, nu skal du føre det videre,« siger han.

Joachim har børnene prins Nikolai, prins Felix, prins Henrik og prinsesse Athena. Prins Henrik og Prinsesse Athena har han sammen med sin nuværende kone, franske Marie Cavallier, som han blev gift med i 2008. De fraflyttede Schackenborg i 2014 og bor nu i Klampenborg nord for København.

Lige siden Joachim var barn, er han blevet sammenlignet med sin et år ældre og mere folkelige storebror, Kronprins Frederik. Og det har været en hård konkurrence.

»Kronprins Frederik er jo vanskelig at konkurrere med,  fordi han er så uformel. Derfor kan Joachim komme til at virke gammeldags, når han f.eks. insisterer på, at man siger ‘De’ til ham,« siger Lars Hovbakke Sørensen, der ser dokumentaren som endnu et eksempel på, at Kongehuset ‘åbner sig op’ i takt med tiden.

Tidligere kammertjener ved hoffet Anker Andersen, 85 år, som i september i år udgav bogen ‘Kammertjeneren - 40 år i Kongehusets tjeneste’, har kendt prins Joachim, siden prinsen blev født i juni 1969. Anker Andersen blev pensioneret i år 2000, men han har stadig kontakt til både prins Joachim og kronprins Frederik. Han kan ikke genkende billedet af, at prins Joachim skulle være snobbet - endsige arrogant.

»Jeg synes ikke, at Joachim er en stivstikker på nogen måde overhovedet, og jeg kan da godt forstå, at han er ked af at blive karakteriseret på den måde, for det er uberettiget. Der bliver sagt og skrevet meget i pressen, som jeg gamle mand kun kan ryste på hovedet af. Helt fra dreng var han meget livlig. Det var altid ham, der gik forrest, når han og kronprins Frederik lavede noget. Han var altid den hurtigste. Der var kronprins Frederik lidt mere forsigtig.«

H.K.H Prins Joachim deltager som protektor i Copenhagen Historic Grand Prix i Bellahøj Park. Overborgmester Frank Jensen og formel 1 køreren Tom Kristensen deltog også ved arrangementet. Vis mere

Prins Joachim lægger i offentligheden og i mødet med pressen vægt på, at tiltaleformen ‘De’ opretholdes, men inden for slottets mure var og er tonen mere løssluppen, fortæller Anker Andersen:

»Vi (ansatte ved hoffet, red.) sagde altid ‘du’ til Joachim og Frederik, da de var børn. Vi var ikke pålagt særlige tiltaleformer til dem fra hverken dronningen  eller prinsen (Henrik, red.). Da de kom i konfirmationsalderen vekslede vi mellem ‘du’ og ‘De’. Hvis der var et selskab, brugte vi ‘De’, men var man på tomandshånd, brugte man ‘du’.

Anker Andersen mener, at prins Joachims offentlige fremtræden, bliver misforstået.

»Prins Joachim er skarp, når han skal fortælle noget. Han har ordet i sin magt,« siger Anker Andersen, der mener, at det måske kan fejlfortolkes som arrogance.

En anden person, der har oplevet prinsen tæt på, er den tidligere livvagt for Kronprins Frederik, Jesper Palm Lundorf. Han har ikke set Joachim siden 2000, men fortæller om en rejse til Uganda i 1996, hvor han var livvagt for prinsen:

»På den tur var vi ret tæt på hinanden. Jeg har kun oplevet ham som et ganske normalt og jordnært menneske. Men han er mere som sin mor, hvad angår at holde mere på formerne. Han er ikke så afslappet og uformel som sin storebror. Han er mere indadvendt på det officielle plan, men han har masser af humor,« siger Jesper Palm Lundorf.