Prinsen er begyndt at frasælge sine jorde i Sønderjylland, som har en værdi på op til 97 mio. kr.

Ikke bare rig, men stenrig. Prins Joachim har med et salg af 12 hektar jord sparket gang i en salgsproces af sine jorde i Sønderjylland, som med tiden kan berige prinsen med 97 mio. kr.

Det kan BT i dag fortælle.

Af tinglysningen fremgår det, at han tidligere i år solgte de 12 hektar til firmaet Envo Group for 2,4 mio. kr., Og de 12 hektar jord udgør kun en brøkdel af prins Joachims samlede jordebesiddelser, som han stadig har trods det ligeledes gyldne frasalg af Schackenborg i sommeren 2014.

Før salget af de 12 hektar jord havde han 600 hektar, og med 2,4 mio. kr. mere på lommen er han nu nede på 588 hektar jord. Ifølge Klaus Kaiser, der er erhvervsøkonomisk chef for Videnscentret for Landbrug, er et konservativt bud på hektarprisen i området 110.000 kroner. Lægges værdien af de to landejendomme Solvig og Sødamsgaard ved Schackenborg, som prins Joachim fortsat ejer, oveni så har han værdier for ca. 97 millioner kroner.

Og står den tidligere hofmarskal Ove Ullerups ord til troende, så er frasalget en del af en større plan om at afhænde hans besiddelser i Sønderjylland.

I forbindelse med salget af Schackenborg i juli 2014 kom det nemlig også frem, at prinsen ikke havde solgt al sin jord, men at han havde beholdt de to gårde og 600 hektar jord med et senere muligt salg for øje.

»Prins Joachim beholder stadig to stykker jord på 600 hektar med tilhørende bygninger med henblik på senere at afhænde det,« sagde den daværende hofmarskal Ove Ullerup til BT dengang.

Pengene er Joachims

Hofmarskallen bekræftede også, at når prins Joachim sælger ud af de 600 hektar jord, er pengene hans.

Og selvom Joachim muligvis ikke var en succesfuld landmand, så går det udmærket, når han skal sælge jord.

De 2,4 millioner kroner, som Envo – der vil opføre et biogasanlæg på grunden – har betalt for de 12 hektar kongelige jord på Midtmosevej uden for Tønder, ligger nemlig langt over den gennemsnitlige pris for en hektar jord i Tønder Kommune.

»Hvis han har fået 2,4 mio kroner for 12 hektar jord, svarer det til 200.000 kroner per hektar. Det er en god pris, han har fået,« fastslår Klaus Kaiser.

Jorden dyrest i øst

Ifølge Klaus Kaiser er priserne på jord i Sønderjylland delt op således, at den bedste jord ligger i øst, hvor en hektar jord koster 147.000 kroner i gennemsnit. Jorden i den vestlige del af Sønderjylland, hvor Schackenborg Slot og de 600 hektar jord ligger, er dårligere, og derfor langt billigere.

»I hele Tønder Kommune koster en hektar jord 133.000 kroner i gennemsnit,« oplyser Klaus Kaiser.

Men han skal nok ikke regne med at få 200.000 kroner per hektar, som Envo Group har betalt.

»Hvis resten af hans jord handles til markedsprisen i den vestlige del af Sønderjylland, så kan han ikke forvente at få lige så meget. For markedsprisen ligger jo omkring 140.000 kroner i vejledende priser i Sønderjylland og lidt lavere ude vestpå,« siger Klaus Kaiser.

Alligevel kan Joachim med sindsro se frem til at blive en særdeles holden mand, når han igen vælger at sælge ud af sine sønderjyske ejendomme og jorde. Selv om det er svært at sætte en eksakt pris på, hvad de 600 hektar jord, der er en blanding af landbrugsjord, skov og marskjord, vil indbringe. Men med et forsigtigt skøn vurderer Klaus Kaiser, at Joachim kunne sælge sin jord for 110.000 kroner per hektar svarende til 97 millioner kroner for hele baduljen.

Sat fra markedsprisen

Bo Asmussen, der er direktør i Envo-group, fortæller, at firmaet har købt Joachims jord, fordi den ’placeringsmæssigt og i forhold til logistikken er mest optimal’.

»Og prisen er sat ud fra markedsprisen, og så er der lagt lidt til, fordi vi skal bruge det som industrigrund. Og det betyder, at grunden har en lidt højere værdi. Men spørger du mig, så har vi givet lige præcis det, vi skulle,« siger han.

Kongehusets kommunikationschef Lene Balleby bekræfter overfor BT, at prins Joachim har fået 2,4 millioner kroner for salget af jorden, men ellers ønsker hoffet ikke at udtale sig yderligere om salget.

»Det er et privat anliggende,« siger Lene Balleby til BT.