Hvad er bedst? En fransk delikatesse som Mousse de foie de Canard (andelevermousse, red.) eller en ristet hotdog med det hele? Prins Joachim er ikke i tvivl. Han foretrækker begge retter.

At prins Henrik har sans for gourmet og franske retter er flere gange kommet til udtryk i kogeboger med retter fra Prinsens egen hånd ligesom hans lidenskab for mad også indgår i flere af hans digte. Og siden prins Henrik blev gift med dronning Margrethe i 1967, har han bestemt, hvilke retter der skal servereres på de kongelige middags- og frokostborde.

Samtidig har prins Henrik også altid været af den opfattelse, at alt på et dyr kan spises. Det har ind imellem været noget af en mundfuld for hans to sønner, da de var drenge og som de fleste børn helst ville have mad, de kendte. Det afslørede prins Joachim i går, da bogen 'Fyrstelige måltider' blev præsenteret i Gallasalen i Frederik VIII palæ på Amalienborg.

»Det var ikke altid sjovt at få kalvehjerne, når man er syv-otte år gammel«, medgiver prins Joachim, og fortæller, hvordan det oftest lykkedes prins Henrik at snige meget anderledes mad ned i sine intetanende sønners maver.

»Det kan gøres på mange forskellige måder. Og så det ender med, hvis man ikke ved det, at man måske siger, det smager faktisk godt. Og når man så bagefter får at vide, hvad det var, man spiste, var der jo ingen grund til at sige, det ikke smagte godt alligevel«, fortæller prins Joachim, der ikke selv kan holde smilet tilbage under fortællingen.

Prins Joachim har som voksen meget lettere ved at få sin fars, franske kulinariske fristelser ned, end da han var barn. I går blev bogen 'Fyrstelige måltider' præsenteret sammen med smagsprøver fra prins Henrik.
Prins Joachim har som voksen meget lettere ved at få sin fars, franske kulinariske fristelser ned, end da han var barn. I går blev bogen 'Fyrstelige måltider' præsenteret sammen med smagsprøver fra prins Henrik. Foto: Mads Claus Rasmussen
Vis mere

Men det er ikke kun prins Henriks to sønner, der har lagt mave og smagsløg til lidt af hvert fra prins Henriks gourmethånd. Også prins Joahcims fire børn, prins Nikolai på 18 år, prins Felix på 15, prins Henrik på otte år og prinsesse Athena på seks år er alle blevet præsenteret for helt anderledes mad end spaghetti og kødsovs af deres Grand papa. Det afslørede Joachim også i går under præsentationen, hvor der var smagsprøver på flere af hans fars franske fristelser.

»Sådan har han i øvrigt også gjort med mine børn. Så de har prøvet lidt af hvert allerede«, ler Joachim

Hvordan har Deres børn reageret på det?

»På samme måde. Med samme pædagogiske princinp at hvad man ikke ved, har man ikke ondt af«, griner prins Joahcim med en troldsplint i øjet.

I bogen, 'Fyrstelige måltider' bliver der i flere artikler beskrevet, hvad og hvilke retter der blev serveret for den danske adel eller i Kongehuset helt tilbage fra Valdemar Atterdag og frem til i dag. Her kom det også frem, at man dengang gjorde et stort nummer ud af at anvende resterne fra de store, fyrstelige måltider. En oplysning der faldt i særdeles god jord hos både prins Joachim og prinsesse Marie, der begge går all in på at undgå madspild.

På spørgsmålet om, hvordan man kan genbruge f.eks en kalvehjerne, peger Joachim omgående på nogle af sin fars smagsprøver i butterdej.

»Man kan lave alle mulige sammenkog, eller lægge det i butterdej. Der kan koges suppe på det. Den skal nok få ben at gå på«, mener han.

Får De aldrig lyst til en hotdog med det hele fra pølsevognen?

»Oh jo. Jeg er meget stor hotdogkritiker, tro mig. Jeg kender mine hotdogs-stands og pølsevogne rundt om i byen, griner Joachim og afslører, at han indtager både gourmetmad og fastfood med lige stort velbehag.