Da prins Henrik i en alder af 83 år gik bort i februar, oplyste Kongehuset, at det var Prinsens ønske, at asken skulle fordeles to steder - i en urne i den private del af Fredensborg Slotshave og i de danske farvande.

'Prinsens ønsker er nu opfyldt, og den kongelige familie var samlet ved begge lejligheder,' skriver Kongehusets kommunikationsafdeling i en pressemeddelelse lørdag morgen.

Hvornår de to seancer præcist fandt sted, oplyser Kongehuset ikke. Derudover ønsker Kongehuset ikke at kommentere yderligere på seancerne, da det betragtes som privat.

Prinsen gik bort 13 februar, og han blev bisat 20. februar. Året før Prinsens død meddelte han, at han ikke ønskede, som traditionerne foreskriver, at blive begravet side om side med Dronningen i Roskilde Domkirke. Det bekræftede Kongehuset overfor B.T.

Hans Kongelige Højhed Prins Henrik bliver bisat fra Christiansborg Slotskirke. Vis mere

»Det er ingen hemmelighed, at prinsen i mange år har været utilfreds med sin rolle og den titel, han er blevet tildelt i det danske monarki. Den utilfredshed har i de senere år fyldt mere og mere. For prinsen er beslutningen om ikke at lade sig begrave ved siden af dronningen den naturlige konsekvens af, at han ikke er blevet ligeværdigt behandlet i forhold til sin ægtefælle – ved ikke at få den titel og funktion, som han har ønsket,« sagde kommunikationschef Lene Balleby.

Ved samme lejlighed forklarede hun, hvorfor Prinsen ønskede at blive begravet i Danmark fremfor sit hjemland - Frankrig.

»Prinsen elsker Danmark og har virket for Danmark i mere end 50 år. Prinsen vil derfor også begraves i Danmark, men de nærmere omstændigheder er ikke på plads endnu. Dronning Margrethe har igennem længere tid kendt til prinsens beslutning og er indforstået med den.«

Dronningen afholdt et pressemøde på Château de Cayx i Sydfrankrig 16. august, og her var prins Henriks aske endnu ikke fordelt. Hun kommenterede også på Prinsens kontroversielle beslutning.

Prins Henriks kiste bæres ud, efter at han er blevet bisat fra Christiansborg Slotskirke i København, tirsdag den 20. februar 2018. Vis mere

»Det var hans beslutning. Han var jo et frit menneske. Det respekterer jeg,« sagde dronningen, som i samme ombæring takkede befolkningen for den varme, kongefamilien mødte i dagene efter prins Henriks død.

»Den måde, folk sluttede op om os på, var noget af det mest rørende, jeg kan forestille mig. Det var en kæmpe støtte. Det blev en bølge, man red igennem det hele på,« sagde Dronningen.

Tidligere har formand Tom Olsen, formand for Danske Krematoriers Landsforening, fortalt, at det langt fra er normalt at få fordelt sin aske to steder.

»Det er en specialitet. Dem er der ikke mange af på landsplan, det er faktisk ret usædvanligt,« har han tidligere sagt til Ritzau.