Nytårsaften kom Dronning Margrethe med en bombe i nytårstalen, hvor hun fortalte, at prins Henrik ville gå på pension. Men han har stadig nogle ‘arbejdsopgaver’.

To ugers ferie uden for offentlighedens søgelys. Mere bliver det ikke til for prins Henrik, der siden dronning Margrethes nytårstale har holdt lav profil.

Efter 14 dage med private rejser og gøremål, vender prinsgemalen tilbage i offentligheden. Det sker når han er vært ved en jagt i Grib Skov 14. januar, skriver Billed-Bladet.

For selvom prins Henrik ikke længere er en del af dronningens tætpakkede kalender, beholder han hovedparten af sine protektioner. Det betyder, at han og sønnerne stadig holder traditionen med jagt i Grib Skov ved lige.

Han forsvinder til gengæld ud af billedet, når dronning Margrethe er ude til officielle arrangementer. I hvert fald i de fleste tilfælde. For til særlige opgaver som statsbesøg i Danmark, vil han stadig være ved dronningens side, skriver Billed-bladet.

Men der er unægteligt kommet flere og større huller i kalenderen for prinsgemalen. Dem vil han bruge på kunst, kultur og musik, som er i højsædet for prins Henrik.

Nyheden om prinsgemalens pension kom frem, da dronning Margrethe 31. december holdt sin årlige nytårstale.

Her fortalte regenten, at 81-årige prins Henrik havde besluttet sig for at drosle ned efter 40 års arbejde.

»Det er hans beslutning. Jeg forstår den, og jeg respekterer den. Jeg er min mand dybt taknemmelig for al den støtte, hjælp og inspiration, han har givet mig igennem alle årene,« sagde dronning Margrethe i nytårstalen.

Selvom prins Henrik nu er gået på pension, kommer det ikke til at kunne mærkes på pengepungen.

Han får nemlig fortsat sin apanage på otte millioner kroner, som er en del af dronning Margrethes årlige løn på 79,5 millioner kroner.