Dronningen slapper af i Norge.

De sidste måneder har været drøje for Danmarks dronning. Hun har været så slemt plaget af smerter i ryggen og benene fra sin slidgigt-sygdom, spinalstenose, at hun har måttet holde den årlige nytårskur siddende.

Og sidst kom det frem, at dronning Margrethe har fulgt lægernes råd og aflyst statsbesøget i Chile i marts. Men nu forlyder det fra prins Henrik, at det går fremad med majestætens helbred.

BT mødte prinsgemalen ved PRO-AM turneringen i bridge i Tivoli Hotel & Congress Center, hvor prins Henrik deltog som protektor for Dansk Bridgeforbund deltog. Her fortalte en smilende prinsgemal til BT, hvordan det går med Dronningens helbred.

- Hun har det bedre, fortalte prins Henrik.

Prinsgemalen fortalte også, at Dronningen befinder sig Norge.

- Men hun løber ikke på ski, lo Prinsen.

- Hun slapper af uden sin mand. Det kan ikke være bedre, tilføjede en optimistisk prinsgemal.

For langt til Chile

Dermed tyder det altså på, at dronning Margrethe, med hjælp fra lægerne, er ved at få has på sin slidgigt i ryggen.

Lene Balleby, kongehusets kommunikations- og pressechef, har tidligere udtalt, at Dronningens læger har vurderet, at det ville være for belastende for hende med den lange flyvetur til Chile og ikke mindst de krav og forventninger, der er til regenten under et statsbesøg.

Men majestæten har trods alt ikke været så plaget af smerter, at hun har undladt at flyve på et privat besøg i Nice i Sydfrankrig.

Her i Frankrig besøgte Dronningen sammen med Prinsen nogle af regentparrets venner i byen Eze i tre dage.

Derefter rejste Dronningen til sit årlige besøg i Gausdal i Norge, som prinsgemalen fortalte BT.

To kunstige knæ

Det er ikke første gang, dronning Margrethe har døjet med slidgigt i ryggen. Tilbage i 2003 blev hun opereret for spinalstenose, som blussede op igen allerede to år efter.

Dengang kunne lægerne behandle sygdommen medicinsk. Men allerede året efter måtte dronningen igen en tur på operationsbordet, hvor hun blev opereret for slidgigt i knæene.

Hele fem gange har majestæten måttet lade sig operere i knæene, og i dag er landets dronning udstyret med to kunstige knæ.

Men selv om dronning Margrethe har været meget plaget af smerter, er det alligevel lykkedes hende at gennemføre sine pligter i januar og begyndelsen af februar, hvor der har været tiltrædelsesaudiens for nye ambassadører på Amalienborg og åbning af en udstilling på Tøjhusmuseet.

Mens Dronningen er bortrejst, er kronprins Frederik og prins Joachim på skift rigsforstander frem til slutningen af februar, hvor dronning Margrethe vil være tilbage i Danmark igen. Men nu viser kongehusets kalender, at dronning Margrethe har forlænget sin ferie, således at majestætens første officielle arbejdsdag bliver 4. marts. Den dag er der statsråd.