Prins Henrik afslører i et nyt interview, at han som teenager deltog i krigshandlinger, da han boede i Vietnam med sin familie. Det fortæller han i Euroman, der udkommer torsdag.

I interviewet fortæller den franskfødte prinsgemal om en drabelig episode i det gamle Fransk Indokina, der var en fransk kolonimagt, der indbefattede Cambodia, Vietnam og Laos frem til 1954.

- Jeg var i krig første gang, da jeg var 15-16 år. Min far, min lillebror og jeg overnattede på et af vores landsteder i bjergene i Fransk Indokina. Der var tre pigtrådshegn rundt om, og vi havde med tilladelse fra regeringen taget våben med, for vi kendte til risikoen for at blive angrebet af Viet Minh soldater (modstandere af den daværende franske kolonimagt red.), siger han. 

Prinsgemalen, der netop er blevet 80 år gammel, lægger ikke skjul på, at det var barskt den nat. Han afslører også - uden at sige det direkte - at han selv, hans far og lillebror formentlig slog andre mennesker ihjel for at forsvare sig selv.

- De angreb altid om natten, og pludselig skete det: Vi kastede med granater og skød med rifler. Menneskeliv gik tabt. Sådan er krig, siger han til Euroman.

Prins Henrik boede i en årrække i Vietnam som ung, og han har aldrig lagt skjul på, at han har et nært forhold til det sydøstasiatiske land. I hans selvbiografi 'Skæbne forpligter' fra 1996 siger Prins Henrik, at han nemt kunne være endt med at leve sit liv i Vietnam, hvis de kommunistiske krige mod først franskmændene og siden amerikanerne ikke var endt med en kommunistisk sejr og magtovertagelse af Vietnam.

En stor del af prins Henriks familie levede før 2. verdenskrig i Vietnam, hvor prinsgemalens farfar drev et mindre forretningsimperium i landet. Familien ejede blandt meget andet en plantage, hvor der blandt andet blev dyrket kaffe og ris.

Efter 2. verdenskrig vendte en del af familien tilbage til Vietnam, hvor prins Henrik færdiggjorde sin gymnasieuddannelse, men da Frankrig mistede kontrollen over landet i 1954, flyttede familien fra landet.

Prins Henrik aftjente sidenhen sin værnepligt i Algeriet fra 1959 til 1962, der også var en fransk koloni frem til 1962.