I sidste uge sad den britiske prins Charles i en el-dreven jaguar på vej fra den schweiziske by St. Gallen til World Economic Forum i Davos.

Da han nåede frem, mødtes han med klimaaktivisten Greta Thunberg, og så gik han ellers ind og leverede en brandtale om, at verdens ledere skulle til at handle mere aktivt for at stoppe global opvarmning. Så langt, så godt.

Men nu er det, der lignede et slag for klimadagsordenen – en dagsorden, prins Charles i øvrigt længe har slået på tromme for – ved at blive vendt imod prins Charles.

Han beskyldes for at være en hykler.

Det sker i en artikel i Daily Mail.

I dagene op til og efter mødet Greta Thunberg og dundertalen i Davos nåede prinsens privatfly og helikopter nemlig at flyve 25.749 kilometer.

I de 11 dage op til World Economic Forum havde prinsen fløjet med sit privatfly tre gange og rejst i helikopter en enkelt.

Efter talen i Davos satte han sig direkte ud i sit private jetfly og fløj en tur til Israel.

Prince Charles mødte Greta Thunberg
Prince Charles mødte Greta Thunberg Foto: CLARENCE HOUSE
Vis mere

På knap 14 dage havde prinsens fly og helikopter udledt 18 gange så meget CO2, som en gennemsnitlig brite gør om året.

Og det får Daily Mail til at skrive, at prins Charles risikerer at blive ydmyget, mens han 'render rundt og belærer folk om klimaforandringer'.

En talsmand fra den royale residens i London, Clarence House, har taget prins Charles i forsvar.

Her lyder det blandt andet, at prins Charles ikke selv vælger, hvor han skal hen, eller hvordan han rejser dertil. Det gør den britiske regering.

Der argumenteres også for, at han er nødt til at rejse rundt og repræsentere Storbritannien som højtstående medlem af kongehuset.

En kilde i kongehuset siger til Daily Mail:

»Prinsen har ført kampagne og advaret mod global opvarmning i 50 år.«

»Lige så snart der er en mere effektiv måde at rejse på, når man indregner alle faktorer, så vil han være den første, der gør brug af det.«