Øverst i videoen kan du se kongefamilien tage afsked med prins Henrik ved Christiansborg Slotskirke

Til trods for at det blot er en uge siden, at hendes mand, prins Henrik, gik bort, har danskerne set dronning Margrethe med et statsoverhoveds tilsyneladende ophøjede ro og afklaring - eksempelvis da hun fredag smilende mødte befolkningen i forbindelse med, at prins Henriks kiste blev overført fra Amalienborg til Christiansborg Slotskirke.

Men under bisættelsen tirsdag fik sorgen et tydeligt fysisk udtryk.

Dronningen ses her fredag den 16. februar, da prins Henriks kiste blev overført til Christiansborgs Slotskirke.
Dronningen ses her fredag den 16. februar, da prins Henriks kiste blev overført til Christiansborgs Slotskirke. Foto: Mads Claus Rasmussen
Vis mere

Under salmen 'Du, som har tændt millioner af stjerner', måtte Dronningen finde et lommetørklæde frem, da tårerne pludseligt trængte sig på.

Dermed fik offentligheden, der kunne se med på tv-skærme - kun omkring 60 personer efter den afdøde prins’ ønske var inviteret med til ceremonien i Christiansborg Slotskirke - et sjældent blik af den danske monark i tårer.

Foto: Henning Bagger
Vis mere

De skiftende smil og tårer viser en monark og enke, der har fundet trøst og som med indre ro tør vise og stå ved, hvem hun er, lyder det fra Kathrine Lilleør, der er sognepræst ved Sankt Pauls Kirke i København.

»Vores tidsånd er en følelsesmæssig tidsånd, men den er hun slet ikke underlagt. Dronningen viser meget værdigt, at hendes følelser i sorgen kommer til udtryk i både tårer og smil. Den ærlige rankhed viser hendes format både som monark og menneske,« siger hun, der mener, at Dronningen i sorgen har vist, at hun er klar over sin rolle som statsoverhoved, kirkens overhoved og forbillede for folket.

Dronning Margrethe ser på Kronprins Frederik under Prins Henriks bisættelse fra Christianborg Slotskirke
Dronning Margrethe ser på Kronprins Frederik under Prins Henriks bisættelse fra Christianborg Slotskirke Foto: Henning Bagger
Vis mere

Når Margrethe har vist overskud til smil flere gange siden nyheden om prins Henriks død stod klar, efter at han tirsdag den 13. februrar sov stille ind kort før midnat, skyldes det ikke mindst, at hun lader til at have fundet opmuntring og trøst, lyder det fra Kathrine Lilleør.

»Den danske dronning og Kristendommens forkyndelse, der insisterer på, at der ikke er noget at græde over i døden, kan ikke adskilles. Vi er blevet lovet, at sorg skal vendes til glæde, og selv i dødens time, er der glæde foran os. Den døde er gået forud og har efterladt os andre, men vi skal se ham igen. Der er et gensyn. Den trøst har Dronningen med sit milde smil og sin rankhed vist, at hun har fundet,« siger og fortsætter:

»Men man skal dog ikke tage fejl af, at det smil dækker over en kolossal sorg og et tab i hjertet uanset, hvor knyttet man er til det kristne budskab.«

Den kongelige familie holder i hånd under Prins Henriks bisættelse
Den kongelige familie holder i hånd under Prins Henriks bisættelse Foto: Henning Bagger
Vis mere

Prinsen blev bisat klokken 11 tirsdag fra Christiansborg Slotskirke.

Hans aske skal delvist spredes ud over de danske farvande og delvist nedsættes i den private del af Fredensborg Slotshave.

Jordpåkastelse af kongelig konfessionarius Erik Norman Svendsen.
Jordpåkastelse af kongelig konfessionarius Erik Norman Svendsen. Foto: Henning Bagger
Vis mere
Prins Henrik bisættes fra Christiansborg Slotskirke i København, tirsdag den 20. februar 2018. Prins Henrik døde tirsdag den 13. februar 2018.
Prins Henrik bisættes fra Christiansborg Slotskirke i København, tirsdag den 20. februar 2018. Prins Henrik døde tirsdag den 13. februar 2018. Foto: Martin Sylvest
Vis mere
Foto: Liselotte Sabroe
Vis mere
Foto: Martin Sylvest
Vis mere
Hofmarskal Michael Ehrenreich ankommer.
Hofmarskal Michael Ehrenreich ankommer. Foto: Bax Lindhardt
Vis mere
Foto: Martin Sylvest
Vis mere
Grevinden Alexandra ankommer inden Prins Henrik bisættes fra Christiansborg Slotskirke i København.
Grevinden Alexandra ankommer inden Prins Henrik bisættes fra Christiansborg Slotskirke i København. Foto: Bax Lindhardt
Vis mere
Foto: Bax Lindhardt
Vis mere