Lyt til artiklen

Fra 1. januar 2023 mister prins Joachims fire børn deres titler som prinser og prinsesser.

Det har vakt splittelse i kongefamilien, hvor først grevinde Alexandra på vegne af sig selv, prins Joachim og prinsesse Marie stillede sig »uforstående« og »i chok« over for Dronningens beslutning, ligesom prins Joachim efterfølgende stemte i med utilfredsheden over den straf, han mener det er, at hans børns »identitet fjernes«.

Nu får de opbakning fra uventet kant.

Nemlig fra Zenia Stampe, folketingsmedlem for Radikale Venstre, der ellers længe har været fortaler for afskaffelsen af monarkiet og som i flere år har vakt opsigt ved ikke at ville rejse sig op for Dronningen ved Folketingets åbning.

Prins Joachims børn, grev Nikolai, grev Felix, komtesse Athena og grev Henrik, mistede efter Dronning Margrethes ønske d. 1. januar 2023 deres royale titler og vil i stedet være kendt som grever og komtesse af Monpezat.
Prins Joachims børn, grev Nikolai, grev Felix, komtesse Athena og grev Henrik, mistede efter Dronning Margrethes ønske d. 1. januar 2023 deres royale titler og vil i stedet være kendt som grever og komtesse af Monpezat. Foto: Bax Lindhardt
Vis mere

'Jeg er republikaner,' indvender Zenia Stampe da også først i et opslag på Twitter.

'Men det skærer i mit hjerte at se en så berørt Joachim og høre om børnenes reaktion. At lade børn vokse op som prinser og prinsesser for så lige pludselig at tage det fra dem. Det har ingen børn fortjent.'

Dronningens beslutning om at fratage prins Joachims børn deres kongelige titler er ikke faldet i god jord hos Joachims gren af familien.

Først forklarede grevinde Alexandra på vegne af sig selv, prins Joachim og prinsesse Marie, at de fire royale børn »føler sig udstødt« og står uforstående over for, at »deres identiteter tages fra dem«.

Efterfølgende har også prins Joachim forklaret, at hans »børn er kede af det« og ikke ved, »hvilket ben de skal stå på«.

Zenia Stampe er folketingsmedlem for Radikale Venstre og har længe været en kritiker af monarkiet. Men nu bakker hun ganske uventet op om prins Joachim, hvis fire børn får frataget deres royale titler til årsskiftet.
Zenia Stampe er folketingsmedlem for Radikale Venstre og har længe været en kritiker af monarkiet. Men nu bakker hun ganske uventet op om prins Joachim, hvis fire børn får frataget deres royale titler til årsskiftet. Foto: Mathias Eis
Vis mere

Derfor trænger et sidste spørgsmål sig på hos den ellers så kongehuskritiske Zenia Stampe.

'Havde der ikke været en bedre måde at gøre det på?' slutter hun sit opslag.

Ifølge Kongehusets kommunikationschef, Lene Balleby, fik prins Joachim besked om titelændringerne allerede 5. maj i år.

Men prins Joachim fortæller torsdag til B.T., at det for ham er en sandhed med modifikationer.

»Den 5. maj fik jeg forelagt en plan. At hele den her tanke om mine børns identitet skulle tages fra dem, når de hver især fyldte 25 år. Athena fylder 11 til januar. Og så fik jeg fem dages varsel, da beslutningen var fremskyndet,« siger prinsen.

Klart står det, at 23-årige prins Nikolai, 20-årige prins Felix, 13-årige prins Henrik og 10-årige prinsesse Athena mister deres kongelige titler ved årsskiftet.

Herfra overgår de til deres adelige titler som grever og komtesse af Monpezat.