Det er kun dronning Elizabeth, der kan forhindre prins Philip i at sætte sig bag rattet i sin firehjulstrækker igen, men det er et åbent spørgsmål, om hun vil fratage sin mand den fornøjelse.

Det kunne være gået helt galt.

Dagen derpå begynder det lidt efter lidt at gå op for briterne, hvor tæt monarkens bedre halvdel var på døden, da han torsdag eftermiddag overså sin vigepligt på hovedvej A149 ved Sandringham i Norfolk og drønede direkte ind i en blå Kia med to kvinder og en baby.

Og ikke nok med, at prins Philip nær havde endt sit lange royale liv med vintersol i øjnene i en smadret Land Rover på en landevej i Nordengland:

Prinsen kunne lige så godt have været skyld i, at andre havde mistet både liv eller førlighed.

97-årig prins Philip kørte torsdag galt i sin Land Rover, da han i et t-kryds kørte ind i en bil med to kvinder og en baby. Alle slap uskadt fra ulykken. (Arkivfoto)
97-årig prins Philip kørte torsdag galt i sin Land Rover, da han i et t-kryds kørte ind i en bil med to kvinder og en baby. Alle slap uskadt fra ulykken. (Arkivfoto) Foto: JOHN STILLWELL
Vis mere

Det fremgår af de vidneberetninger, der er bragt i de britiske medier fra folk, der overværede ulykken, og kom prinsen og de øvrige involverede til undsætning.

De beskriver også, at prinsen var ved bevidsthed efter det voldsomme uheld, men var dybt rystet og chokeret.

Heldigvis slap alle uden alvorlige skader. En af kvinderne brækkede en arm. Den anden skadede knæet, og baby slap uden skrammer. Buckingham Palace meddeler, at heller ikke prinsen pådrog sig alvorlige kvæstelser.

Foto: KAREL PRINSLOO
Vis mere

Det lokale politi i Norfolk undersøger nu ulykken, som de gør ved enhver anden trafikal hændelse på vejene i det østlige England.

Dog vækker det opsigt, at hertugen af Edinburgh tilsyneladende kørte alene og ikke havde sikkerhedsfolk med i bilen.

Samtidig er flere begyndt at stille spørgsmålstegn ved det fornuftige i, at den 97-årige Philip stadig - hvor åndsfrisk og fysisk velfungerende han end måtte være - selv kører rundt i bil.

Det er almindelig kendt i Storbritannien, at prinsen er en habil chauffør. Lige så stor en offentlig hemmelighed er det, at prinsen - trods sin høje alder - stadig er kendt som en stædig og dristig herre.

Forfatter Ingrid Seward har skrevet flere bøger om medlemmerne af det britiske kongehus. Blandt andet bestselleren 'My Husband And I' fra 2017 om Dronningens ægteskab med prins Philip. Bogen udkom i anledningen af deres 70 års bryllupsdag.

Foto: -
Vis mere

I tv-programmet 'Good Morning Britain' på ITV torsdag morgen udtalte hun, at ulykken højst sandsynligt har rystet ikke bare Philip selv, men hele den kongelige familie.

Hun er også overbevist om, at både prins Charles og hans sønner, prins William og prins Harry, nu vil forsøge at overtale hertugen til at arkivere sit kørekort.

»Både hans børn og børnebørn vil sikkert sige til ham: 'Nu er det nok, far. Vi vil ikke miste dig på denne måde.' Men det er kun Dronningen, der kan forbyde ham at køre, og jeg er sikker på, at hun vil være meget irriteret på ham her til morgen,« sagde hun og uddybede:

»Selvfølgelig vil hun have stor medfølelse med ham, men hun vil også sige til ham: 'Philip, nu er det nok.'«

Foto: JONATHAN BRADY
Vis mere

Den royale kommentator Richard Kay skrev i Daily Mail, at Philip - godt et halvt år før sin 98 års fødselsdag - må være den ældste bilist i Storbritannien.

'Der kommer et tidspunkt i de fleste mennesker livs, hvor de af hensyn til deres alder bør tage et langt, kritisk blik i spejlet, ikke bare for deres egen skyld, men også for andres.'

Richard Kay mener, at ligesom Philip for to år siden besluttede sig for at træde tilbage fra sine officielle pligter, nu bør tage næste skridt og opgive at køre selv.

Han tvivler dog samtidig på, at det er det, der kommer til at ske.

Det at kunne køre selv er nemlig - ifølge Richard Kay - ensbetydende med den ultimative frihed i et royalt liv fyldt med overvågning og etikette.

Den royale ekspert mener heller ikke, at Dronningen vil slå i bordet og forbyde sin mand at køre.

»Faktisk kan den omstændighed, at han slap fra gårsdagens ulykke i sin to-tons tunge Land Rover Freelander, tilskynde ham til at blive ved med at køre,« mener Kay og fortsætter:

»Så hvis Philip ikke selv opgiver sine køreture, hvem kan så overhovedet få ham til at stoppe. Ingen ansatte ved hoffet, selv ikke de dristige, vil turde. Svaret er, at det kan kun Dronningen. Skulle hun gøre det, så ville Philip, der har brugt hvert minut af deres 71-års lange ægteskab på at adlyde sin kone, helt sikkert være enig.«