Det massive hav af blomster, de tændte lys, håndskrevne breve og hilsner til prins Henrik og dronning Margrethe samt de tusindvis af mennesker, der stod langs ruten, hvor Prinsens båre blev kørt, har gjort stort indtryk på den kongelige familie.

Sorgen stod i går malet i ansigterne på den kongelige familie over tabet af prins Henrik, da hele familien for første gang viste sig offentligt efter dødsfaldet. Men sorg blev afløst af bevægelse, da Frederik og Joachim med deres hustruer og børn i går formiddags læste de mange rørende, håndskrevne hilsner og beundrede det enorme blomsterhav foran Christian 9. palæ på Amalienborg Slotsplads.

Den massive strøm af varme og tilkendegivelser der er strømmet Dronningen og hendes familie i møde, siden prins Henriks død i tirsdags, har gjort stort indtryk. Det fortalte Kongehusets kommunikationschef Lene Balleby fortalte på et pressebriefingsmøde i går.

»Naturligvis har den kongelige familie bemærket den enorme varme, som de oplever undervejs. Jeg synes næsten, man kan se på Dronningen, hvor overvældende det også er at se den fantastiske sympati, der er omkring familien«, lød det fra kommunikationschefen, der indledte mødet med at takke pressen for dækningen af prins Henriks bortgang.

Der var stadig mange mennesker på slotspladsen, da Frederik og Joachim med deres familier pludselig og helt uventet dukkede op på pladsen. Faktisk er det aldrig set før, at den danske kongelige familie åbenlyst har læst hilsner og beundret blomster, som danskerne har lagt til dem.

Derfor kom det også som en overraskelse, da Dronningen sammen med en hofdame onsdag eftermiddag dukkede op ved gitteret ind til slotsgården på Fredensborg Slot. Også her er der siden meddelelsen om prins Henriks bortgang blevet lagt tusindvis af blomster og hilsner.

Og det var dem, Dronningen ville se. Efter lidt tid nikkede hun venligt og smilede til de mange mennesker, hvorefter hun vinkede kort og gik tilbage til slottet.

I går gjorde hendes to tydeligt berørte sønner, kronprins Frederik og  prins Joachim, deres mor kunsten efter, da Frederik dukkede op hånd i hånd med Mary, Isabella, Christian og tvillingerne Vincent og Josephine fra deres eget palæ. Med prins Joachim og Marie og deres to børn, Henrik og Athena samt Nikolai og Felix lige i hælene krydsede den kongelige familie gårdspladsen og gik stilfærdigt mellem de mange mennesker hen for at se nærmere på det enorme blomsterhav ved dronning Margrethe og prins Henriks hjem.

Blomsterne, hilsnerne og de tændte lys fra medfølende danskere var på få timer vokset til at dække alle de fire brede trappetrin, som fører op til palæet. Midt i havet havde 10-årige Christine lagt en håndskreven hilsen.

»Kære Margrethe, jeg er meget ked af det på dine vegne, at din elskede er gået bort. Hvis du har lyst til at græde, så bare græd. Her har du et lille digt til dig«, stod der på et hjerteformet kort.

Hele den kongelige familie gav sig god tid til at læse flere af de mange hilsner. På et tidspunkt satte Mary sig på hug for at nærstudere en hilsen, mens Frederik læste nogle af hilsnerne højt for Vincent og Josephine. Efter en rum tid forlod den kongelige familie blomsterhavet og fortrak efter en bevæget dag ind bag Amalienborgs tykke mure.