Gallup: 78 procent af danskerne mener, at Kongehusets rygevaner er en privatsag.

Samtidig med, at kronprins Frederik har kvittet smøgerne, viser en ny meningsmåling, som Gallup har foretaget for B.T., at et stort flertal af danskerne mener, at Kongehusets rygevaner er en privatsag. Hele 78 procent af de adspurgte mener, at det ikke vedkommer andre end dem selv, mens 18 procent ser det som noget, der også er befolkningens sag. I B.T.’s store interview med Kronprinsen i går, fortalte han, at mange af hans venner også er holdt op med at ryge. Men derfor skal der stadig være plads til alle. - Personligt synes jeg måske, at der er blevet drevet lidt for meget heksejagt på rygerne, sagde han. Som forebyggelseschef i Kræftens Bekæmpelse støder overlæge Hans Storm jævnligt på folk der mener, at der bliver kørt for aggressivt frem overfor rygerne. Men der er ikke nogen vej udenom. - Den information vi formidler opfattes ofte som skræmmekampagner, fordi det er så alvorlig fakta - bl.a. at 12.000 - 14.000 danskere årligt dør af rygning og halvdelen af dem dør, før de er 65 år.

Nødt til at blive ved Men vi er nødt til at blive ved med at køre de oplysningskampagner. Rygning står for en tredjedel af alle kræftsygdommer, og hvis vi ikke informerer om det, er der ikke plads til os i denne verden, siger Hans Storm. Selv om det er kendt af ethvert barn, at Dronningen ryger, er Kræftens Bekæmpelse glad for at have hende som protektor. - Vores holdning er, at vi er meget glade for, at hun støtter sagen. Hvorvidt hun selv ryger er Dronningens privatsag og specielt, når hun gør det helt privat, siger han.

Mary pressede Frederik Mor Margrethe og far Henrik pulsede lystigt løs på smøgerne, lige fra Frederik blev født. Ligesom mange andre danskere var det dengang almindeligt at tage sig en smøg derhjemme. Fokus lå ikke på rygningens store skadevirkninger. Senere begyndte både kronprinsen selv og lillebror Joachim også at ryge. I dag er Frederik stoppet efter pres fra Mary, mens både mor, far og lillebror stadig tager sig et hvæs indimellem. Dronningen dog ikke længere i offentligheden. Kronpris Frederik lægger ikke skjul på, at det har været svært for ham at lægge smøgerne fra sig. Men nu er hans glad for at det lykkedes, - Det er også rart, at vores hus ikke lugter af røg. Vi fik børn ret hurtigt, og jeg skulle ikke stå og skifte bleer med nikotin-fingre, siger han.