Skandalerne har de seneste måneder hobet sig op i det britiske kongehus – både med Harry og Meghans afsløringer af livet bag de royale mure samt med balladen om prinsesse Dianas interview.

Nu vækker en ny sag opsigt. I en ny dokumentar kommer det angiveligt frem, at et højtstående medlem af kongehuset bakkede op om prins Charles sidespring.

Det var dronning Elizabeths mor, den såkaldte dronningemor, som også hed dronning Elizabeth, der tilsyneladende mente, at det var helt i orden, at hendes favorit barnebarn, prins Charles, havde et udenom ægteskabeligt forhold.

Det kom frem i dokumentaren ‘Dronningemoderen: Bedstemor for nationen’, der blev vist på Channel 5 lørdag, skriver Daily Mail.

Prins Charles havde et meget nært forhold til sin mormor, dronningemoderen.
Prins Charles havde et meget nært forhold til sin mormor, dronningemoderen. Foto: HUGO PHILPOTT
Vis mere

Dronningemoderen kunne tilsyneladende slet ikke forstå, hvorfor det var et problem for prinsesse Diana, at hendes mand havde et forhold til sin ungdomskæreste Camilla Parker-Bowles, som han sidenhen efter prinsesse Dianas død er blevet gift med.

Ifølge BBCs tidligere royale korrespondent, så fandt prinsesse Diana dronningemoderen ret intimiderende. Parrets forhold havde ellers til at begynde med været godt, da prinsesse Dianas bedstemor, Ruth Roche, der var baronesse, havde været hofdame for dronningemoderen og været en nær ven af hende.

Og det var netop de to dengang aldrende damer, der havde ført prins Charles og den unge Lady Diana sammen.

Da ægteskabet begyndte at knase, og det kom frem, at prins Charles havde en elskerinde, havde dronningemoderen åbenbart meget svært ved at forstå, hvorfor ægteskabet ikke bare kunne fortsætte, mens Charles stadig kunne fornøje sig med Camilla Parker-Bowle.

Der var krise i det britiske kongehus i årene op til Charles og Dianas skilsmisse.
Der var krise i det britiske kongehus i årene op til Charles og Dianas skilsmisse. Foto: STR New
Vis mere

»Der var bestemt personer i den kongelige familie, der mente, at dronningemoderen blandede sig i noget, som hun ikke forstod,« fortæller forfatter Tom Quinn, der har skrevet flere bøger om kongehuset, i dokumentaren ifølge Daily Mail.

Forfatteren fortæller, at dronningemoderen mente, at Dianas syn på et ægteskab var for eventyragtigt.

Ifølge den britiske kongehusekspert Richard Kay så handlede det også om, at dronningemoderen havde meget høje tanker om prins Charles, som hun mente var den rareste mand.

»Hun forstod ikke, hvad hendes (Dianas, red.) klage handlede om,« fortæller han.

Prins Charles har sidenhen giftet sig med Camilla Parker-Bowles, som har fået titlen 'hertuginde'.
Prins Charles har sidenhen giftet sig med Camilla Parker-Bowles, som har fået titlen 'hertuginde'. Foto: RUI VIEIRA
Vis mere

Bedre blev det ikke, da prinsesse Diana i 1992 udgav bogen ‘Diana: hendes sande historie’, hvor hun fortalte om bagsiden af medaljen ved sit liv som prinsesse.

Dronningemoderen mente dog ikke, at den slags skulle ud i offentligheden.

»Det brød alle regler, som den royale familie og dronningemoderen havde lavet. Hun så det som en skændig opførsel,« fortæller Tom Quin i dokumentaren.

Men det var tilsyneladende ikke det eneste sted, som dronningemoderen lavede ravage. Det er velkendt, at dronning Elizabeth og prins Philip var en del væk på officielle rejser uden deres børn, da børnene var små.

I dokumentaren antydes det også, ifølge Express, at dronningemoderen bevidst fik prins Charles til at knytte sig meget til hende, så hun gennem ham kunne få indflydelse på kongehuset. Blandt andet ville hun gerne bestemme over hans skolegang og havde angiveligt insisteret på, at han skulle få på den meget berømte og prestigefyldte kostskole Eton.

Men prins Philip have valgt ‘Gordonstoun’ i Skotland, og det holdt han fast i trods svigermoderens indvendinger, har forfatteren Angela Levin fortalt ifølge Express.