Det kom som en overraskelse for mange, da det mandag blev meddelt, at Kongehuset får ny chef, da nuværende hofmarskal Michael Ehrenreich stopper efter syv år på posten.

Og det er også en både interessant og usædvanlig situation, forklarer historiker og kongehusekspert Lars Hovbakke Sørensen.

»Det er helt usædvanligt, at det er en, man tager indefra. For de seneste mange gange, hvor man har besat hofmarskalembedet, har det været en, der er kommet udefra,« siger Lars Hovbakke Sørensen om den kommende hofmarskal, som bliver Kongehusets nuværende ceremonimester, Kim Kristensen.

Det signalerer nemlig noget specielt, når man vælger en, man kender, mener Hovbakke Sørensen.

Hofmarskalen er med ved store arrangementer, hvor han tager imod Dronningen eller som her går foran hende.
Hofmarskalen er med ved store arrangementer, hvor han tager imod Dronningen eller som her går foran hende. Foto: © Keld Navntoft
Vis mere

»Det er nyt og interessant, for det siger noget om, at man har haft en ceremonimester, som man gerne ville forfremme, fordi man har haft et godt og tillidsfuldt forhold til ham. I stedet for at håndplukke en ude i den øvrige del af samfundet.«

Den kommende hofmarskal har en noget anden baggrund end sin forgænger. Mens Michael Ehrenreich er tidligere journalist og redaktør på Kristeligt Dagblad, skal Kim Kristensens meritter primært findes i en imponerende karriere i Forsvaret. Han bærer titlen oberst og har blandt andet stået i spidsen for de danske styrkers indsats i Helmand-provinsen.

Som hofmarskal bliver han Kongehusets højeste embedsmand:

»Det svarer nærmest til en departementschef i Statsministeriet, hvis man siger, at Dronningen svarer til statsministeren,« forklarer Lars Hovbakke, der ikke er overrasket over, at den kommende chef har en fortid i Forsvaret.

Kongehusets hofmarskal, Michael Ehrenreich (tv.), stopper og bliver afløst af Kim Kristensenn (th.), som lige nu er ceremonimester.
Kongehusets hofmarskal, Michael Ehrenreich (tv.), stopper og bliver afløst af Kim Kristensenn (th.), som lige nu er ceremonimester. Foto: Keld Navntoft
Vis mere

»Kongehuset har en forkærlighed for folk, der er uddannet inden for militæret, og derfor har flere af dem også været det.«

Ser man på de seneste årtiers hofmarskaller, så har de haft forskellige baggrunde.

Ehrenreichs forgænger, Ove Ullerup, der var hofmarskal fra 2003 til 2014, havde inden da haft en god karriere i Udenrigsministeriet, ligesom han blandt andet havde været ambassadør. I dag er han ambassadør i Stockholm.

Og Ullerups forgænger, Søren Haslund-Christensen, der bestred stillingen fra 1989 til 2003, havde både været forstander for Herlufsholm Skole og generalmajor i Forsvaret.

Kim Kristensen har blandt andet haft en imponerende karriere i Forsvaret.
Kim Kristensen har blandt andet haft en imponerende karriere i Forsvaret. Foto: ERIK REFNER
Vis mere

Ifølge Hovbakke er det godt, at hofmarskallerne har forskellige baggrunde.

»Da hofmarskallen er den øverste embedsmand i Kongehuset, er det relevant med mange baggrunde. Der er mange ting, der passer godt til en hofmarskal, da Kongehuset netop er sådan en sammensat størrelse, hvor man skal vide noget om udenrigspolitiske forhold, men det er også vigtigt med en kulturel viden og en tilknytning til Forsvaret,« siger han.

Han vurderer dog, at det ikke kun er baggrunden, der er vigtigt, når en ny hofmarskal skal ansættes:

»Det er mere personen, man ser på. Man vil have en, man har tillid til og et personligt forhold til, og som man har et godt kendskab til i forvejen,« siger han og tilføjer, at det dog er bemærkelsesværdigt, at Ehrenreich stopper efter kun syv år på posten.

Hofmarskal Michael Ehrenreich har bestredet embedet i syv år.
Hofmarskal Michael Ehrenreich har bestredet embedet i syv år. Foto: Claus Bech
Vis mere

»Det er usædvanligt, at han sidder så relativt kort tid, som han har siddet. De plejer at sidde i noget længere tid. De plejer at sidde i 11-12-13 år,« siger Hovbakke Sørensen.

Ifølge Kongehusets pressemeddelelse stopper 67-årige Ehrenreich, da han skal på pension. Det er dog næppe alderen alene, der har tvunget ham til at stoppe. Den tidligere hofmarskal Søren Haslund-Christensen stoppede først i stillingen, da han var 70 år.

B.T. har forgæves forsøgt at få en kommentar fra Michael Ehrenreich og Kim Kristensen.

Kim Kristensen har dog udtalt følgende om sin nye stilling til Kristeligt Dagblad:

»Som hofmarskal vil jeg sammen med kolleger og medarbejdere i Kongehuset bruge alle kræfter på at støtte op om Hendes Majestæt Dronningen og den kongelige familie. Jeg er stolt og glad over udnævnelsen, men jeg er også meget bevidst om det ansvar og de pligter, som følger med stillingen,« udtalte han via Kongehusets kommunikationsafdeling til Kristeligt Dagblad onsdag.