Ny bog giver unikt indblik i dronning Margrethes liv

Alle kender billedet af dronning Margrethe med udslået hår.

Overrasket og storsmilende på morgenkvisten på sin sølvbryllupsdag med udslået hår og uden makeup. Ellers kender vi vores dronning fra alle mulige officielle begivenheder og anledninger.

Men når Margrethe er privat, lyder hun navnet Daisy. Et kælenavn, blandt andet prins Henrik bruger om sin hustru, og som hun har fra sin mormor, kronprinsesse Margaretha af Sverige, som hun i øvrigt også er opkaldt efter.

Daisy – Dronningen af Danmark - 6

Også Margaretha blev privat kaldt for Daisy. Som blomsten marguerit hedder på engelsk. Så når Dronningen er Daisy, er paraderne nede og håret slået ud. I hvert fald i overført betydning.

Margrethe spiller kort, tager imod kys og kærtegn, går i badedragt eller spiller op til sine nærmeste. Hvad enten det er gemalen eller de små børnebørn.

Det har du ikke set

- Hun er altid til stede i nuet, men også opmærksom på hvad der sker omkring hende, og det er tydeligt, at hun har det fint med, at der er fotografer. Måske fordi hun har været vant til dem fra hun var helt lille, siger journalist Hannibal Erngaard, der er tidligere billedredaktør ved Berlingskes billedbureau Scanpix (tidl. Nordfoto). Han har samlet en lang række forbigåede billeder fra arkiverne, billeder af en dronning, som vi ikke har set hende før.

Under prøver til nytårstalen, med familien på ski, i leg og kærlighed, på vej til og fra officielle begivenheder.

Her er nogle få udvalgte fotos af de flere hundrede, man kan fordybe sig i fra bogen ’Dronningen som du aldrig har set hende før’ (Løfbergs Forlag), der udkommer i dag.

I dag er det er nøjagtigt 60 år siden, at det danske folk stemte ja til at ændre grundloven, så dronning Margrethe blev ligestillet med de de mandlige medlemmer af kongehuset og kom først i tronfølgen.

En folkeafstemning, som ingen i landet vist nogensinde har haft grund til at fortryde.