Kronprins Frederik har 'bemærket kritikken' af familiens delvise flytning til Schweiz og den hemmelige skihytte.

Det fortalte Kronprinsen selv, da han torsdag var til den officielle åbning af Experimentariums nye udstilling 'Lad legene begynde'.

Her lod han først pressen vide, at de fire børn, som netop er startet på kostskole i det sneklædte Verbier, har det godt.

»Det er skønt at se, at børnene er faldet rigtig godt til i skolen og taler engelsk og lidt fransk,« sagde han til den fremmødte og afslørede, hvad de royale børn er allergladest for efter en uge i Schweiz.

Kronprins Frederik skød blandt andet med bue og pil, da han torsdag åbnede udstillingen 'Lad legene begynde' på Experimentarium, som fokuserer på de olympiske lege.
Kronprins Frederik skød blandt andet med bue og pil, da han torsdag åbnede udstillingen 'Lad legene begynde' på Experimentarium, som fokuserer på de olympiske lege. Foto: Niels Christian Vilmann
Vis mere

»De er glade for... de synes, det er spændende at have fået skoleuniformer på. Og at have fået nogle nye kammerater også.«

Da kronprinsparret for nylig holdt pressemøde i deres nye hjemland, fortalte 14-årige prins Christian, at det, han glædede sig mest til, var at stå mere på ski.

Og det er der tilsyneladende blevet masser af plads til.

»Selvfølgelig er det sjovt, når man får lov at stå lidt på ski bagefter,« smilede Kronprinsen.

Det er især skoleuniformerne, der henrykker kronprinsparrets børn, som netop er startet på kostskole i Verbier.
Det er især skoleuniformerne, der henrykker kronprinsparrets børn, som netop er startet på kostskole i Verbier. Foto: VALENTIN FLAURAUD
Vis mere

Til gengæld måtte han lægge ansigtet i de rette folder, da pressen spurgte til den kritik, der har været af deres flytning den senere tid.

Ikke mindst, da Kronprinsen for nylig i en bisætning fik afsløret, at familien har ejet en skihytte i Verbier i 10 år, som det senere viste sig, de indkasserede lejeindtægter fra.

Kritikken og medieomtalen betød, at kronprinsparret hurtigt måtte tage skihytten af lejemarkedet.

»Det er klart, at Kronprinsessen og jeg har bemærket de sidste ugers fokus på vores nuværende liv i Schweiz, og det gør indtryk, det gør det da,« svarede han kort og drejede om på hælen, inden der kunne komme opfølgende spørgsmål.

Kronprinsparrets skihytte i Verbier, som de indtil nu altså har lejet ud, når de ikke selv har skullet bruge den, købte de i 2009. Og ifølge kongehusets kommunikationschef, Lene Balleby, er alle udgifter til skihytten betalt af kronprinsparrets private midler.

Men det er noget pjat, mener forfatter og kongehusekspert Søren Jakobsen.

»Kronprinsparret har ikke nogen private midler. De har statsbevilling. De har selvfølgelig et privat råderum til deres husholdning, men her hører køb af en skihytte ikke ind under,« udtalte han for nylig til B.T.

»Det har aldrig været meningen, at Kronprinsens årpenge skulle have en størrelse, så man kunne købe ferieboliger i udlandet.«