For første gang har det statsejede Danske Spil gjort det muligt at oddse på Dronningens nytårstale. Og dermed er der altså endnu en god grund til at følge med i den populære tale – for måske kan du indlede nytårsaften med at blive nogle kroner rigere?

I flere år har andre, private bettingfirmaer tilbudt odds på nytårstalen, men nu er Danske Spil altså hoppet med på vognen. Hvordan kan det være?

»Det gør vi, fordi vi gerne vil tilbyde danskere lidt sjov op til nytår. Vi ser det som et underholdende spil, for en tale er jo ikke noget, man kan sætte på formel eller statistik – modsat en fodboldkamp. Men det har bestemt sin berettigelse, for rigtig mange danskere går op i at se Dronningens nytårstale,« fortæller Hans-Henrik Busk Stie fra Danske Spil til BT.

Dronning Margrethe spilt 72/13

Normalt når der skal sættes odds på sportsbegivenheder er det eksperter, der har helt styr på spillernes form, skader og så videre. Men det er noget anderledes, når det er en tale.

Er det en dedikeret royalist, der har været på sagen?

»Haha, nej. Det er bare nogle af vores oddssættere, der har kigget på de sidste års taler og på, hvad der har præget 2015,« lyder det fra Hans-Henrik Busk Stie.

Derfor er der ifølge Busk Stie også flere ’triste’ ord på listen.

»Vi føler os temmelig sikre på, at Dronningen kommer ind på terror og flygtninge på den ene eller anden måde, så det ser vi desværre som favoritterne i år,« forklarer han.

’Syrien’ og ’flygtninge’ giver odds 1,05, mens ’terror’ giver 1,20 og ’krig’ 1,25.

»Derudover har vi kigget på, hvad Dronningen plejer at komme ind på i de tidligere års taler som for eksempel Færøerne og Kronprinsparret. Det kan vi også se, at der allerede er mange, der har spillet på.«

Den kongelige familie viser sig på balkonen på Christian VII's Palæ på Amalienborg og hilser på de fremmødte i anledning af Dronning Margrethes 75 års fødselsdag, torsdag den 16. April 2015. Efterfølgende er der karetkørsel fra Amalienborg til Københavns Rådhus. (Foto: Niels Ahlmann Olesen/Scanpix 2015)
Den kongelige familie viser sig på balkonen på Christian VII's Palæ på Amalienborg og hilser på de fremmødte i anledning af Dronning Margrethes 75 års fødselsdag, torsdag den 16. April 2015. Efterfølgende er der karetkørsel fra Amalienborg til Københavns Rådhus. (Foto: Niels Ahlmann Olesen/Scanpix 2015) Foto: Niels Ahlmann Olesen
Vis mere

Drømmer du om den helt store gevinst er det dog nogle helt andre ord, du skal satse på. Skulle den 75-årige regent finde på at nævne ’selfiestang’, får du pengene 50 gange igen. Det samme gælder, hvis hun kommer ind på sin tidligere svigerdatter Alexandra. Også BT kan man spille på – det giver pengene hele 100 gange igen, mens filmen ’Klovn Forever’ giver odds 300.

Men ifølge Hans-Henrik Busk Stie bliver der holdt nøje øje med, at det hele går ordentlig for sig, så der ikke er mistanke om ’nytårstale-fixing’:

»Man kan ikke spille flere tusinde kroner, som man kan på en fodboldkamp. Vi er lidt mere varsomme, fordi vi ikke kender de præcise forudsætninger,« siger han. Han tilføjer, at Danske Spil ikke har været i direkte kontakt med Kongehuset.

»Vi ved ikke præcist, hvor mange der når at se talen. Vi ved, at nogen ser den, men det er fåtal, og den risiko tør vi godt løbe,« understreger han.

Han understreger dog, at Danske Spil stoler fuldstændig på Danmarks Dronning.

»Ja, det gør vi. Ellers ville vi ikke udbyde spillet,« lyder det med et grin.

Hvad med kronprins Frederik – kunne han mon finde på at spille for hele apanagen?

»Det tror vi, Kongehuset holder sig for gode til,« tilføjer Hans-Henrik Busk Stie, som forklarer, at for at udelukke alle mistanker om urent trav kan man i første omgang kun oddse på nytårstalen frem til den 29. december klokken 12. Se alle oddsene her.

BT har taget kontakt til Kongehuset for at høre, hvor mange der egentlig når at kigge på Dronningens tale inden offentliggørelsen. Det er de dog ikke meget for at fortælle.

»Det er alment kendt, at Dronningen skriver den sammen med kabinetsekretær,« oplyser Kongehusets presseafdeling.

De understreger, at modsat tidligere bliver talen ikke sendt ud til de danske medier, før den er blevet læst op af Dronningen. I stedet bliver nytårstalen offentliggjort på Kongehusets hjemmeside umiddelbart efter, at den er blevet læst op live fra klokken 18.

Tilbage er der vist kun at sige: Gud bevare Danmark.