Danskerne dumper prins Henrik i ny Gallupmåling efter hans melding om, at han ikke vil begraves ved siden af sin hustru.

Engang blev han hyldet for sit løsslupne væsen, for at troppe op på Christiania uden livvagter, klæde sig ud som panda til  gallamiddag og tage eksotiske dyr på hovedet, men nu har danskerne fået nok af den uregerlige prinsgemal.

I snart to årtier har danskerne lyttet til prins Henriks frustrationer over sin placering i det kongelige hierarki, og torsdag blev et nyt kapitel føjet til, da kongehuset bekræftede, at den 83-årige prinsgemal ikke vil stedes til hvile sammen med dronning Margrethe i Roskilde Domkirke, når han engang dør.

Beslutningen vækker store følelser hos danskerne, viser ny Gallup-måling, som BT har fået foretaget. 75 procent af de 1.008 adspurgte svarer, at han slet og ret svigter sin hustru, når han ikke vil begraves ved siden af den kvinde, som han har været gift med i medgang og modgang gennem 50 år. Men historiker og kongehus-ekspert Jes Fabricius Møller er ikke overrasket over, at danskerne er oprørte.

»Tallene taler et tydeligt sprog, danskerne synes, at han har svigtet, og det er vanskeligt at tolke anderledes. Forestil dig, at din ægtefælle kom og sagde, vi kan godt fortsætte med at være gift, men jeg vil ikke begraves med dig. Det vil utvivlsomt gøre ondt,« siger Jes Fabricius Møller.

Helt uvant gik kongehuset så langt som at sige, at Dronningen helst havde været beslutningen ’foruden’.

»Det er højest usædvanligt, at man går så langt, og uden at kende Dronningen, så kan man kun udlede, at det her virkelig også betyder noget for hende,« siger han.

Begravelsesbeslutningen er benzin på et tændt bål, hvor pludselig pensionering, udeblivelse fra statsbesøg, kongelige fødselsdage og familiefester allerede nærer flammerne.

»Kongehusets er pr. definition en lykkelig familie, det er deres job at fremstå som sådan, og når han saboterer det, som han gør ved at melde sig ud, så samles alt sympatien om Dronningen. Nøjagtig som ved skilsmisser i kongehuset så krakelerer facaden, og det bryder vi os ikke om.  På den måde er vi stokkonservative,« siger historikeren.

Tidligere har danskerne ellers taget godt imod prins Henriks afvigelser fra etiketten, som da han tog på Christiania uden livvagter, eller da han klædte sig ud som panda til gallamiddag i Verdensnaturfonden.

»Psykologisk set har vi godt kunne lide Henrik, fordi han var sjov, en anarkist, der ruskede op i butikken, men nu er han inde og pille ved et helt centralt element i kongehuset, og nu er det ikke sjovt for os længere. Det her er point of no return.«

Titlen som Kongemal må han også spejde langt efter opbakning til i Gallup-målingen. 73 procent synes slet ikke, han skal have den, og 80 procent svarer, at han ikke er blevet uretfærdigt behandlet ved ikke at få den.

Faktisk mener 80 procent af de adspurgte i Gallup-målingen, at prinsgemalen decideret skader sit eftermæle, når han bryder med en 600 år gammel tradition og ikke vil begraves i Roskilde Domkirke. I stedet vil vi en dag stå ved Dronningens sarkofag og mindes den uregerlige prins, siger historikeren.

»Konge efter konge efter konge har lagt ressourcer i at få ordentlig gravmonument for at sætte punktum for deres livsgerninger, og når han ikke vil lege med, så er det en sabotage-aktion i vores øjne. Bogen 'Enegænger' af Stephanie Surrugue beskrev ham som et fantastisk, varmt, intelligent og rigt menneske, men vi vil huske ham som ham, der ikke spillede efter reglerne. Det ulykkelige er, at den, der har gjort størst skade på hans status og anseelse, er ham selv.«