Det vakte for nylig ramaskrig i Norge, at den norske prinsesse Märtha Louise havde fået sig en hofdame, som bærer muslimsk hovedbeklædning. Hos det danske kongehus har man ikke nedskrevne regler for ansattes religion og brug af hovedbeklædning, men en dansk kongehusekspert vurderer, at det ikke vil komme til at ske. 'Dronningen sikrer sig gerne, at hun har befolkningens opbakning,' siger han.

Det var norsk Se & Hør, der først gjorde opmærksom på den tildækkede hofdame, da hun deltog i Prins Richards begravelse i Berleburg med prinsesse Märtha Louise. På billeder, som ugebladet har taget, ser man, hvordan Zakia Ahmed Akkouh bærer en sort hijab, som matcher den sorte kjole, som sømmer sig til en sådan begivenhed.

Men flere nordmænd mener til gengæld ikke, at hovedtørklædet sømmer sig. Ikke for en ansat i et kongehus, raser blandt andet den islamkritiske, norske journalist Hege Storhaug.

»Vi er efterhånden mange i Norge, der ville ønske vi havde en som jeres dronning Margrethe. Hun har klare holdninger og klare værdier,« siger han.

Og selvom den danske regent bestemt har luftet sine politiske holdninger, i det omfang hendes job tillader det, så mener lektor fra Københavns Universitet og forfatter til en bog om Kongehuset, Sebastian Olden-Jørgensen, ikke, at Dronningen tør ansætte en muslim i en så synlig stilling. Han har nemlig et bud på, hvordan danskerne vil opfatte en hijab-klædt hofdame:

»Meget, meget negativt. Det er noget, vi end ikke overvejer kunne komme på tale. Alle ville have en følelse af, at det ville være værdipolitisk sprængfarligt. Det danske kongehus har altid holdt sig langt væk fra det politisk sprængfarlige, selvom dronningen ikke har lagt skjul på sine holdninger. Hun har bare sikret sig, at de har opbakning hos mindst 85-90 procent af befolkningen først. På den måde er det danske kongehus mere konventionelt,« siger Sebastian Olden-Jørgensen til BT.

Én af de gange, Dronningen har udtalt sig politisk var i et stort fødselsdagsinterview i Berlingske i 2015.

Her ytrede hun, at 'det er klart, at når folk kommer udefra, må de forstå, hvor de er kommet hen'.

»Når de begynder at gøre ting, som ikke stemmer overens med det store mønster i det danske samfund, må de indse, at den går ikke,« sagde dronning Margrethe.

Årt efter udtalte hun i samtalebogen 'De dybeste rødder - Dronningen fortæller om Danmark og danskerne', at 'det er ikke en naturlov, at man bliver dansker af at bo i Danmark'.

»Vi troede nok, at den slags ting ville gå i sig selv. Hvis man gik på gaderne i København og drak det kommunale vand og tog den kommunale bus, blev man nok dansker i løbet af kort tid. Det var så indlysende for os, og derfor troede vi, at det måtte det også blive for dem, der slog sig ned og boede her. Sådan var det ikke. Det har vi lært. Det er ikke en naturlov, at man bliver dansker af at bo i Danmark. Det gør man ikke nødvendigvis. Der skal skiftes lidt af jorden i potten, tror jeg. Man må gerne beholde sine rødder, men man skal sørge for, at jorden er frisk,« sagde Dronningen i bogen.

Hvor det ville vække en enorm negativ opsigt, hvis Dronningen pludselig viste sig offentligt med en hofdame i muslimsk hovedbeklædning, så mener Sebastian Olden-Jørgensen at den norske prinsesse  kan tillade sig lidt mere.

»Den norske prinsesse Märtha Louise bliver i forvejen opfattet som meget speciel og hun har med sin engleskole vænnet nordmændene til, at hun har meget ukonventionelle meninger. Det danske kongehus holder derimod fast i at være helt mainstream, og derfor kan jeg ikke forestille mig, at det ville komme på tale i Danmark,« siger Sebastian Olden-Jørgensen.

Märtha Louise er uddannet fysioterapeut og var som ung meget optaget af hestesport, men siden er det især det spirituelle, der har vakt hendes interesse.

I 2007 etablerede hun en selvudviklingsskole ved navn Soulspring. Her blev hun kritiseret for at lokke penge ud af sørgende nordmænd ved at love kontakt til afdøde, nu engle, gennem et britisk medie.

Da hun blev gift med den kontroversielle forfatter Ari Behn i 2002, modererede hun sin titel efter forlovelsen. Hun vedblev at være prinsesse, men ville ikke længere kaldes Hendes Kongelige Højhed og frasagde sig sin apanage for i stedet at tjene sine egne penge. Parret blev skilt i august 2016.