I videoen herover kan du se en bevæget Erik Brandt tale med pressen umiddelbart efter mindehøjtideligheden for Prins Henrik.

Kongehuset brød sig ikke om, at Erik Brandt ofte udtalte sig om sin nære ven prins Henrik i pressen. Derfor forsøgte kongehuset at give modeskaberen mundkurv på. Det fortæller Erik Brandt i Radio24syv-programmet 'Finnsk Terapi', hvor han gæster Finn Nørbygaard. Kongehuset afviser pure Erik Brandts påstand.

I 'Finnsk Terapi' fortæller 74-årige Erik Brandt, at han ikke kunne drømme om at lade sig diktere af nogen - heller ikke kongehuset.

»Jeg er ligeglad, om jeg får påbud. Det fik jeg af kongehuset om, at jeg ikke måtte snakke om prins Henrik. Jeg taler nøjagtig om, hvad der passer mig. Ingen skal diktere mig, hvad jeg må sige til pressen,« siger han i programmet.

Overfor BT står Erik Brandt ved sine udtalelser. Ifølge Brandt var det  kongehusets kommunikationschef Lene Balleby, der bad ham stoppe med at udtale sig om prins Henrik og deres tætte venskab i pressen, men husker ikke præcis, hvornår kongehuset forsøgte at give ham mundkurv på.

»Selvfølgelig udtaler jeg mig altid med stor respekt for kongehuset og ikke mindst prins Henrik, som var en nær ven, jeg holdt utrolig meget af,« siger Erik Brandt, der ikke ønsker at fortælle mere om sagen.

I en SMS til BT afviser Lene Balleby Erik Brandts påstand om et påbud fra kongehusets side.

»Kongehusets kommunikationschef Lene Balleby afviser blankt at have givet Erik Brandt mundkurv på og ønsker ikke at kommentere yderligere på Brandts påstande,« skriver Lene Balleby til BT.

Forstod Henriks frustration

Den åbentmundede modeskaber har flere gang været ude med kritik af kongehuset. Ikke mindst da han udtrykte forståelse for, at prins Henrik ikke ville begraves ved siden af dronning Margrethe i Roskilde, fordi prinsen var utilfreds med sin rolle og titel og derfor følte sig tilsidesat og holdt for nar af Dronningen.

»Det er ingen hemmelighed, at prinsen i mange år har været utilfreds med sin rolle og den titel, han er blevet tildelt i det danske monarki. Den utilfredshed har i de senere år fyldt mere og mere. For prinsen er beslutningen om ikke at lade sig begrave ved siden af dronningen den naturlige konsekvens af, at han ikke er blevet ligeværdigt behandlet i forhold til sin ægtefælle – ved ikke at få den titel og funktion, som han har ønsket.«

»Det er gået ham meget på, den behandling han har fået, og det kan jeg godt forstå,« sagde Erik Brandt blandt andet kort efter prinsens opsigtsvækkende udmelding sidste august.

Arkivfoto. Margit og Erik Brandt sammen med prins Henrik og den tidligere borgmester i Fredensborg, Claus Hækkerup (S)
Arkivfoto. Margit og Erik Brandt sammen med prins Henrik og den tidligere borgmester i Fredensborg, Claus Hækkerup (S) Foto: Steen Jacobsen
Vis mere

Han har også talt åbent om sit tætte venskab med Prins Henrik, der strækker sig over mere end 50 år. De var faste tennismakkere, rejste af og til sammen og havde mange fælles passioner, herunder deres kærlighed til hunde. Og de holdt intet skjult for hinanden, har Erik Brandt tidligere fortalt til BT.

»Vi delte jo alt sammen. Vi havde et meget nært venskab. Vi kunne tale om alt sammen. Han betroede sig til mig. Jeg betroede mig til ham,« sagde han og fortsatte.

»Vi ringede meget til hinanden og pludrede. Hvis vi var kede af det, så ringede vi. Hvis vi var glade, så ringede vi også.«

Eksempelvis var prins Henrik en enorm støtte, da Erik Brandt  i 2011 mistede sin kone Margit Brandt, der døde af KOL.

'Det bliver et stort savn'

Det ramte Erik Brandt hårdt, da hans nære ven gennem mange år sov stille ind på Fredensborg Slot den 13. februar efter længere tids sygdom.

»Jeg har det ikke godt med det. Jeg havde håbet til det sidste. Men nu har et af Danmarks dejligste mennesker fået fred. Vi må så glæde os over den tid, vi har haft sammen,« sagde en sorgbetynget Erik Brandt til BT efter at have fået den triste besked om prins Henriks død.

Erik Brandt ved ankomsten til prins Henriks Castrum Doloris for særligt indbudte i Christiansborg Slotskirke.
Erik Brandt ved ankomsten til prins Henriks Castrum Doloris for særligt indbudte i Christiansborg Slotskirke. Foto: Liselotte Sabroe
Vis mere

»Det bliver et stort savn. Han er en af de nærmeste venner,« tilføjede han.

Prins Henrik blev 83 år. Han døde efter flere ugers indlæggelse på Rigshospitalet, hvor han først fik konstateret en godartet tumor i venstre lunge - og derefter var i behandling for en lungeinfektion.