Nogle falske bankpapirer, en forsvunden seddel og en prinsesse, der angiveligt troede, at hun ville blive myrdet.

Det legendariske interview, som prinsesse Diana gav i 1995 – kort før sin skilsmisse og to år før sin død – har atter vakt furore i det royale England.

Beskyldningerne fyger rundt. Og blandt andet antydes det, at prinsesse Diana blev presset til at medvirke i interviewet.

Det skriver flere britiske medier på baggrund af oplysninger, der fremkommer i en ny dokumentar, 'Diana: Sandheden bag interviewet', der bliver sendt på britiske Channel 4 onsdag aften.

Forholdet mellem prins Charles og prinsesse Diana havde i mange år været dårligt forud for det kontroversielle interview, der rystede hele Storbritannien.
Forholdet mellem prins Charles og prinsesse Diana havde i mange år været dårligt forud for det kontroversielle interview, der rystede hele Storbritannien. Foto: JOHNNY EGGITT
Vis mere

Her går man tæt på, hvordan det opsigtsvækkende interview, hvor prinsesse Diana afslørede ikke kun sin egen, men også prins Charles’ affære, kom i stand.

Blandt andet beskyldes BBC-journalisten Martin Bashir, der på overraskende vis fik interviewet med Diana, for at have afpresset hende til at medvirke.

Bashir var dengang en ung journalist i England og bestemt ikke den, der stod forrest i køen til et så særligt royalt interview.

I dokumentaren kommer det blandt andet frem, at Bashir angiveligt viste Dianas bror, earl Spencer, nogle falske kontoudtog for at overbevise ham om, at hans tidligere sikkerhedschef solgte informationer om familien til journalister, personer i de kongelige cirkler og ansatte hos den britiske efterretningstjeneste MI5.

Prinsesse Diana i det legendariske interview med BBC-værten Martin Bashir. Programmet blev sendt 20. november 1995.
Prinsesse Diana i det legendariske interview med BBC-værten Martin Bashir. Programmet blev sendt 20. november 1995. Foto: -
Vis mere

Og det skulle blandt andet have medført, at prinsessen følte sig presset til at deltage i interviewet, hvor hun fortalte så mange sandheder om livet bag de royale slotsmure, at dronning Elizabeth kun en måned efter bad Diana og Charles om at blive skilt.

»Ja, jeg var vild med ham,« sagde prinsesse Diana blandt andet i interviewet om sin elsker, officeren James Hewitt, som hun havde en affære med under sit ægteskab:

»Ja, jeg var forelsket i ham,« lød det videre fra prinsessen, der også kom med det udødelige citat om, at 'der var tre i vores ægteskab' med henvisning til prins Charles' elskerinde – hans nuværende kone – Camilla Parker-Bowles.

Ifølge BBC blev prinsessen dog ikke snydt til at medvirke i dokumentaren. Tv-stationen lavede allerede en undersøgelse kort efter, at interviewet havde fundet sted, for at komme de allerede dengang verserende rygter om afpresning til livs.

Hele Strobritannien fik deres te galt i halsen, da deres yndlingsprinsesse, prinsesse Diana, i et meget åbenhjertet interview fortalte om livet i de kongelige gemakker. Her ses avisoverskrifterne fra den tid.
Hele Strobritannien fik deres te galt i halsen, da deres yndlingsprinsesse, prinsesse Diana, i et meget åbenhjertet interview fortalte om livet i de kongelige gemakker. Her ses avisoverskrifterne fra den tid. Foto: JOHNNY EGGITT
Vis mere

BBC oplyste, ifølge Daily Mail, at prinsesse Diana i et håndskrevet brev, som tv-stationen har været i besiddelse af, i den forbindelse skrev, at hun hverken havde følt sig presset eller udnyttet til at medvirke i interviewet.

Brevet er dog på mystisk vis forsvundet. Meget belejligt, vil nogle måske mene.

»BBC er ikke længere i besiddelse af en fysisk kopi af dette brev, men dets eksistens er dokumenteret i arkiverne, og det har været set af ledelsen,« oplyste tv-stationen ifølge Daily Mail for nylig til det britiske medie The Telegraph, der gravede i sagen.

Men her slutter historien ikke.

Prinsesse Diana følte sig forfulgt og var bange for at blive myrdet i tiden, inden hun gav det kontroversielle interview, hævder The Sun. Her ses prinsessen på dagen for interviewet, der blev sendt senere samme aften.
Prinsesse Diana følte sig forfulgt og var bange for at blive myrdet i tiden, inden hun gav det kontroversielle interview, hævder The Sun. Her ses prinsessen på dagen for interviewet, der blev sendt senere samme aften. Foto: JOHNNY EGGITT
Vis mere

Prinsesse Dianas tidligere privatsekretær Patrick Jephsen er nemlig sikker på, at prinsessen på en eller anden måde blev udnyttet, da man fik hende til at stille op i interviewet.

»Når man kendte prinsessen, som jeg gjorde, så var det at få hende til at optræde på denne måde en kombination af forførelse og at forråde,« siger Jephsen til The Sun.

Ifølge Jephsen ødelagde interviewet fuldstændig Dianas forhold til den kongelige familie, hvilket også førte til, at hun ikke længere nød den kongelige beskyttelse.

Ifølge Andrew Morton, der skrev biografien 'Diana: Hendes sande historie', levede prinsesse Diana i en verden af 'angst og overvågning forud for interviewet', og han mener, at Bashir udnyttede dette til at få interviewet i hus.

Interviewet ødelagde prinsesse Dianas forhold til den kongelige familie.
Interviewet ødelagde prinsesse Dianas forhold til den kongelige familie. Foto: JOHNNY EGGITT
Vis mere

Ifølge Morton var Diana blandt andet overbevist om, at den kongelige familie planlagde et 'plot' mod hende.

»Diana var bange for at blive smidt væk, så simpelt var det,« siger Morton til The Sun.

Angiveligt skulle Diana forud for det legendariske interview have fortalt sin advokat, at hun havde fået informationer om, at dronning Elizabeth ville abdicere i 1996, at prins Charles' daværende elskerinde, Camilla Parker-Bowles, ville blive skubbet 'til side', og at hun selv ville blive myrdet, efter at Charles blev konge.

Med til historien hører dog også, at prinsesse Diana var kendt for kløgtigt at manipulere med medierne, når det passede hende. Flere gange blev hun taget i at lække falske informationer til pressen.

Diana døde på tragisk vis i en bilulykke i Paris i 1997 i en alder af 36 år. Hun blev skilt fra prins Charles i 1996.