Tirsdag fik Aarhus Havn et royalt pift. En to meter høj bronzeskulptur lavet af prins Henrik blev nemlig givet til havnen i gave i anledning af, at Aarhus er europæisk kulturhovedstad i 2017.

Digte, musik og skulpturer. Danmark har en aktiv prins, når det kommer til kunst. For prins Henrik har gennem en årrække fremstillet værker inden for forskellige kunstarter lige fra poesi til billedhuggerkunst. Og nu kan endnu et værk føjes til CV'et.

Tirsdag blev havnen i Aarhus nemlig beriget med en ny to meter høj skulptur fra prinsens hånd. Værket, der hedder 'Sirene', er lavet i bronze og står nu på Honnørkajen, som er et af de nye områder i Aarhus Havn.

Hovedtaler ved arrangementet, hvor skulpturen blev afløret var kunsthistoriker Jens Erik Sørensen, som også tidligere har haft at gøre med regentparrets kunst.

I 2013 var han nemlig direktør for kunstmuseet Aros, som for første gang nogensinde kunne vise en fælles kunstudstilling med regentparrets værker under navnet »Pas De Deux Royal - et kunstnerisk møde«.

Hverken dengang eller nu lægger Jens Erik Sørensen skjul på sin begejstring for prinsens kunst. Han kalder den nye skulptur »fantastisk flot, organisk og meget velafbalanceret.«

Og selvom prins Henrik tiltrækker megen opmærksomhed i kraft af, at han er royal, så er det ikke dét, som gør værkerne specielle ifølge Jens Erik Sørensen. For prinsen har nemlig et talent for skulpturer, siger Jens Erik Sørensen.

»Du vil ikke kunne se, at det er en såkaldt amatør, der står bag skulpturen. Den er så veludført, at man vil tro, det er en professionel, der har lavet den. Skulptur er en svær kunstart. Modsat et maleri, som jo er fladt, er der her tale om et tredimensionelt værk, der skal være i balance hele vejen rundt,« lyder det.

Hangen til de kunstneriske udfoldelser, er noget, prinsen deler med Dronning Margethe. Men mens Dronningen holder mere af teateropsætninger, kostumedesign og malerier, så har prins Henrik mest beskæftiget sig med digte, musik og skulpturer.

llerede i år 2000 debutterede han som digter med digtsamlingen 'Cantabile'. Og i årene efter har prinsen udgivet flere digtsamlinger - senest i 2014 med samlingen  'I mine lykkelige nætter' - på fransk 'Dans mes nuits sereines', som Dronningen havde illustreret med sine akvareller.

Og selvom offentligheden første gang blev præsenteret for prins Henrik som billedhugger i 2009, så er hans kærlighed for skulpturer slet ikke er så ny igen. Faktisk er skulpturen, som netop er rejst ved Aarhus Havn, en kopi af et af de allerførste værker prinsen udførte tilbage i 1980'erne. I den periode blev det ifølge Jens Erik Sørensen til 30-40 skulpturer, som blev fremstillet, uden nogen udover de allernærmeste vidste noget til det.

Og prinsens passion forblev hemmelig helt frem til år 2009, hvor offentligheden for første gang fik lov at se et værk fra prinsens hånd - nemlig skulpturen 'Torso' som blev udstillet i Aarhus til eventet Sculptures by the Sea.