Det var ikke alle, der havde lige nemt ved at overholde de uskrevne regler, da Dronningen tirsdag aften havde inviteret Danmarks kulturelite til hofbal på Chrisitansborg Slot.

Det var især popdronningen Medina, der tiltrak negativ opmærksomhed, da hun brød etiketten ved at komme hele 10 minutter senere end Dronningen. Det var ifølge historiker og kongehusekspert Lars Hovbakke Sørensen fuldstændig uhørt.

»Jeg kan simpelthen ikke huske, at der er fortilfælde, hvor nogen gæster er ankommet til sådan en form for arrangement efter Dronningen,« sagde Lars Hovbakke Sørensen tirsdag til BT.

Også skuespilleren Thure Lindhardt kom for sent til Dronningens 'aftenselskab', hvor 300 af de mest kendte danske sportsstjerner, sangere, skuespillere og andre kulturpersonligheder var inviteret.

At komme til tiden, og for alt i verden før Dronningen, er altså et af de vigtigste elementer i etiketten, når man er inviteret af Dronningen.

Men hvad skal man ellers være opmærksom på, hvis man skal til kongeligt selskab?

Ifølge Lars Hovbakke Sørensen er gode manerer, god situationsfornemmelse og sund fornuft alfa og omega, for at man som gæst undgår at træde ved siden af, når man er inviteret af kongehuset.

Ingen billeder

Ved tirsdagens hofbal var mange gæster 'nybegyndere på de bonede gulve på Christiansborg Slot, og svipsere var således forventet. Og samtidig udvikler etiketten sig hele tiden.

Artiklen fortsætter under billedet

Medina hilser på dronning Margrethe til aftenselskab for kunst og kultur på Christiansborg Slot.
Medina hilser på dronning Margrethe til aftenselskab for kunst og kultur på Christiansborg Slot. Foto: Mathias Løvgreen Bojesen
Vis mere

Lars Hovbakke Sørensen fremhæver dog, at en af de vigtigste uskrevne regler er, at man ikke lægger billeder fra selskabet på Facebook eller andre sociale medier. En regel, som er kommet frem, efter de sociale medier har vokset sig store i løbet af blot 10 år - og som de færreste derfor kender til.

»Selv om Dronningen er en offentlig person, er man gæst til et privatselskab, og det er bestemt ikke velset, at man deler billeder herfra,« siger forklarer Lars Hovbakke Sørensen.

Med den kommentar refererer kongehuseksperten til triatleten Camilla Pedersen, der tirsdag aften brød med en stor uskreven regel. Her tog hun et billede af bordkortet, hvoraf det fremgik, at hun skulle sidde ved siden af Kronprins Frederik.

Dronningen skal henvende sig

Hvis man ønsker at tale med Dronningen ved selskabet, er det heller ikke noget, man bare lige gøre. Det er en anden meget vigtig del af etiketten, at man aldrig henvender sig til Dronningen af eget initiativ.

»Én ting, man altid kan regne med, er, at man aldrig nogensinde selv indleder en samtale med dronningen. Det er organiseret sådan, at Dronningen selv henvender sig, hvis hun ønsker at tale med én,« siger Lars Hovbakke Sørensen.

Har Dronningen endelig henvendt sig og startet en samtale, skal man stadig være påpasselig med, hvordan man agerer.

»Hvis man så taler med hende, skal det være om almene, samfundsrelevante emner. Det må ikke være om eksempelvis personlig ting, som man selv tager op,« siger Lars Hovbakke Sørensen.

Tiltaleformen er også et helt centralt element i etiketten. Under samtaler med Dronningen skal hun altid tiltales som 'Deres majestæt'.

I samtaler med andre gæster skal Dronningen tiltales 'Hendes majestæt', forklarer Lars Hovbakke Sørensen.

For meget hud er ikke velset

Der er ingen faste, nedskrevne regler om påklædningen, men de kvindelige gæster bør tænke sig om en ekstra gang, før de hopper i et meget udfordrende kjole

»Det vil ofte fremgå af invitationen, hvis der er specifikke krav til påklædningen. Her vil det stå, hvis herrerne eksempelvis skal have kjole og hvidt eller mørkt tøj på. Men en god fingerregel er generelt, at man skal være påpasselig med at vise for meget hud. Det er ikke velset,« siger Lars Hovbakke Sørensen.

Han understreger dog, at grænsen er flydende og fuldstændig afhænger af, hvilken type arrangement det er, og hvem der er inviteret.

Når
ministrene eller kongelige fra udlandet kommer på besøg, er kravene langt mere strikse end under et arrangement, som det tirsdag, hvor Dronningen inviterede 300 af de mest kendte danske sportsstjerner, sangere, skuespillere og andre kulturpersonligheder til 'aftenselskab'.

Lars Hovbakke Sørensen mener i øvrigt ikke, at Pia Kjærsgaard gjorde sig skyldig i et brud på etiketten, da hun mødte op til Dronningens selskab iført en kjole, som mindede meget om majestætens.