Lyt til artiklen

Grækenlands tidligere konge, Konstantin II, vil blive begravet som privatperson i sit hjemland.

Det er netop blevet besluttet på et møde i den græske regering, melder græsk CNN.

Mødet blev afholdt onsdag formiddag græsk tid, efter det tirsdag kom frem, at den tidligere konge, der regerede Grækenland fra 1964 til 1974, var død i Grækenland. Han fik i sidste uge et slagtilfælde, der førte til flere dages ophold på intensivafdelingen på et hospital i den græske hovedstad Athen.

Begravelsen vil finde sted ved paladset i Tatoi, hvor den græske kongefamilie boede i flere generationer. Her er også ekskongens forfædre begravet, og ekskongen har tidligere fortalt, at stedet havde stor betydning for ham.

Kultur- og sportsminister Lina Mendoni forventes at repræsentere regeringen ved begravelsen.

Det er desuden blevet besluttet, at alle procedurerne i protokollen for de embedsmænd fra udlandet, der skal deltage i begravelsen, vil blive overholdt.

Mødet i den græske regering kom, efter familien havde udtrykt ønske om, at den tidligere konge fik en begravelse, der var et statsoverhoved værdigt.

Ekskong Konstantin i 2012 med eksdronning Anne-Marie.
Ekskong Konstantin i 2012 med eksdronning Anne-Marie. Foto: CHRISTOPHE KARABA
Vis mere

Men monarkiet blev formelt afskaffet i 1973, og den græske regering var ikke så interesseret i den løsning, skriver CNN.

Der er endnu ingen meldinger, om hvorvidt der vil blive et begravelsesoptog i Athen, eller om vil komme andre tiltag for at hædre kongen inden  begravelsen, hvilket familien ifølge græske medier har ytret ønske om.

Den græske premierminister Kyriakos Mitsotakis har kondoleret overfor familien og beskrevet hans død som afslutningen på et kapitel i græsk historie:

»Med hans død, og på et menneskeligt plan, skrives den formelle epilog til et kapitel, der er blev afsluttet med folkeafstemningen i 1974,« lød det fra premierministeren ifølge CNN.

Ekskong Konstantin blev 82 år. Han efterlader sig sin kone, eksdronning Anne-Marie, samt parrets fem børn.

Du kan læse nekrologen om ekskongen her.