Her ankommer kronprinsesse Mary til den anden afholdte verdenskonference om voldsramte kvinder i Washington, hvor Mary holdt tale ved åbningen mandag den 27. februar.
Her ankommer kronprinsesse Mary til den anden afholdte verdenskonference om voldsramte kvinder i Washington, hvor Mary holdt tale ved åbningen mandag den 27. februar. Foto: NICHOLAS KAMM

Hvorfor? Det spørgsmål får mange kvinder, der bliver i et voldeligt parforhold, ofte. Både af dem selv, men også af deres omgivelser.

Men der er ikke et entydigt svar på, hvorfor kvinder stiltiende finder sig i at blive mishandlet fysisk, psykisk eller økonomisk af deres partner.

Det fortalte kronprinsesse Mary i sin tale ved konferencen The Second World Conference of Women’s Shelters i Washington, USA, mandag.

- Hvorfor går du ikke bare? Bliver kvinderne spurgt. Men vi skal stoppe med at stille det spørgsmål og i stedet begynde at forstå, hvorfor de bliver. Når man forstår, kommer også muligheden for at ændre på tingene, sagde Mary blandt andet i sin tale ved konferencen.

Danmarks kronprinsesse er inviteret med til konferencen sammen med repræsentanter fra 90 lande i sin egenskab af formand for Mary Fonden, som lige netop har voldsramte kvinder og deres børn i Danmark som indsatsområde.

- Vold i hjemmet er stadig en sort hemmelighed. Det er vigtigt at give disse kvinder en hjælpende hånd og støtte dem i at tage det modige skridt ud af et liv fyldt med vold. På denne konference giver vi de voldsramte kvinder en stemme og siger til verden, at vold i hjemmet ikke er et individuelt problem, men et kollektivt, understregede kronprinsessen.

Mary viste dermed fra talerstolen, at kvinderne fra de voldelige hjem ikke står alene med deres problem. Og Mary ved, hvad hun taler om. Siden 2008 har Mary Fonden arbejdet aktivt for at hjælpe de voldsramte kvinder tilbage til et liv uden vold.

Men hvordan gør Mary Fonden det? Det skal Kronprinsessen fortælle om på konferencen, lige som Mary også skal deltage i workshops med deltagerne. Her skal de dele ud af deres gode erfaringer og ikke mindst udvikle nye ideer, som skal hjælpe kvinder over hele verden, der bliver fysisk, psykisk eller økonomisk mishandlet af deres partner.

I workshopsene kan Mary fortælle om fondens succeshistorie, der handler om rådgivning af kvinderne. Mary Fonden har nemlig fundet ud af, at kvinderne også kan være økonomisk ”låst fast” af deres voldelige partner.

- Vi fandt ud af, at penge ofte bliver brugt som et middel til magt eller kontrol over partneren. Hvis du er økonomisk bundet til din partner, bliver det endnu svære at forlade ham. Derfor har vi etableret ”Råd til livet”, fortalte Mary.

”Råd til Livet” er et mentor-baseret projekt, der tilbyder økonomisk, juridisk og social rådgivning til voldsramte kvinder.

- Vi opfordrer kvinderne til at genvinde deres styrke, så de kan komme tilbage på rette spor og sikre deres fremtidige selvstændige liv uden vold. Projektet har været en stor succes og vi er i færd med at udvide det, kunne Mary tilfreds berette på konferencen. 

Udover at tale ved åbningen af konferencen samt deltage i workshops besøger Mary også et krisecenter for voldsramte kvinder og deres børn under det fire dage lange besøg i Washington.
 
SMS

Hitter på Facebook

Mere fra Få første måned for 9 kr.