Normalt trækker de kongelige i galla og sætter diademerne fast i flotte frisurer, når de bliver indbudt til store fester, som runde fødselsdage, hos andre kongelige. Men det bliver en helt anderledes fest, som Norges kommende konge og dronning holder i denne weekend, hvor kronprins Haakon fylder 40 år.

Det skriver den norske avis, VG.

Festen bliver på initiativ fra Mette-Marit nemlig holdt som en stor musikfestival i kronprinsparrets baghave i Skaugum. Her har Mette-Marit og Haakon inviteret omkring 200 gæster til en helt privat musikfestival.

Og den runde fødselsdag bliver festival-agtig. For selv om det af hensyn til fødselaren er en hemmelighed, hvilke bands der skal spille, så ligger det fast, at flere bands vil give koncert i løbet af den to dage lange festival fødselsdagsfest. Det har sågar været fremme, at det britiske band, Coldplay, skulle være på set listen. Men det rygte har det norske kongehus dog pure afvist.

Derfor kommer Frederik og Mary altså ikke til at se Cold Play spille til den alternative kongelige fødselsdag. bt.dk erfarer nemlig, at Frederik og Mary i den kommende weekend afbryder deres ferie og rejser til Norge, så de kan være med til at fejre deres gode kongelige vens store dag. Det danske og norske kronprinspar har nemlig et særligt nært forhold og tæt venskab.

Frederik, der i forvejen er kendt for at have hang til det primitive og har overnattet i telt på indlandsisen, kommer formentlig heller ikke til at fortrække en mine, når han og Mary ser, hvordan de skal overnatte hos Mette-Marit og Haakon.

De kongelige gæster kommer nemlig til at kigge langt efter himmelsenge redt op med dundyner. Alle de overnattende gæster skal sove i telte i haven under den to dage lange fest.

Ifølge avisen bliver den alternative kongelige fødselsdags fest holdt sådan, fordi Haakon er en stor ynder af musikfestivaler. Det var da også til Quart-festivalen i Kristiansand i 1999, at Mette-Marit og Haakon mødte hinanden og blev forelskede.

Normalt er det hoffet, som planlægger de store fester. Men ikke når det drejer sig om en af Mette-Marit og Haakons private fester. Her er det Mette-Marit, der er hovedarkitekten bag festen.

Hun har inddraget flere af parrets venner i planlægningen blandt andet musikmanageren Morten Andreassen. Han har især stået for de musikalske bidrag. Og ifølge ham er musikken vennekredsens gave til Mette-Marit og Haakon, som vennerne splejser om.

Derfor har Frederik og Mary formentlig også fået en mail fra Morten Andreassen, hvor han skriver: 'Som alle festivaler så har vi uden økonomisk styring købt først, og så løser vi problemerne med penge senere; dette er altså en desperat mail fra en mand, som netop nu har seriøse pengeproblemer:-)'.

Til VG forklarer Morten Andreassen sin mail med, at vennekredsen gerne ville give noget tilbage til Haakon.

- Derfor har jeg som et venneinitiativ kontaktet dem, som er inviteret til fødselsdagen med et spørgsmål om at være med i en større fællesgave.

Men vennerne har ikke kun skulle have penge op af lommen for at være med til at fejre Norges kommende konges runde dag. Mette-Marit har selv sat gang i en indsamlingsaktion blandt vennerne og slottets ansatte, der har tømt skaffe og skuffer, kældre og lofter for at finde gammelt bestik og service, som middagen skal serveres på på selve dagen.

Derudover har vennerne bidraget til festen med at lave dekorationer og har skrevet sange, lige som de også er parat til at hjælpe med det praktiske under selve festen.

Så alt i alt kan man vist roligt sige, at det bliver en helt anderledes og alternativ kongelige fest, Frederik og Mary deltager i den kommende weekend.