Kronprinsfamilien er på lang juleferie i Australien. Man lærer hinanden endnu bedre at kende på den type rejser og vender hjem med overskud, siger eksperter.

Klappe koalabjørne, surfe på bølgerne og slappe af på stranden sammen med familien. Det lyder som noget, mange danskeregerne takker ja til.

I år fejrer kronprinsparret jul i Australien sammen med deres fire børn: Ti-årige prins Christian, Isabella på otte og tvillingerne Josephine og Vincent, der fylder fem år til januar. Den kongelige familie tog tidligt hul på ferien og drog af sted allerede i begyndelsen af december.

Men hvordan er det at rejse sammen og gå op og ned ad hinanden hele tiden?

Princess Mary, Prince Frederik

’Tættere på hinanden’

Ifølge psykolog Pia Callesen er det rigtig sundt, at man har ordentlig tid sammen med sin familie.

»Når man er på ferie sammen i længere tid, har man mulighed for at komme tættere på hinanden, og det giver grobund for lange samtaler, hvor man lærer hinanden endnu bedre at kende. For mere samvær skaber mere nærvær,« siger Pia Callesen.

Nikolaj Zethsen, der på en blog har skrevet om sine rejser med sin familie til Thailand, Australien, Tonga og USA, lægger vægt på den nærhed, som de lange ferier giver:

»Det positive ved at rejse sammen med sin familie er, at man kommer ind under huden på hinanden og lærer hinanden endnu bedre at kende. Det er både en styrkelse af parforholdet og hele familien, at man ser hinanden i andre situationer end i de vante roller derhjemme. Men det forudsætter selvfølgelig, at man husker at ’stemple’ ordentligt ud, så man ikke sidder og tjekker mails og telefon hele tiden,« siger Nikolaj Zethsen og understreger, at det er vigtigt, at afstemme forventninger, så ferien ikke ender i en kedelig affære.

For der er også ulemper ved at tage på ferie sammen, da der ikke altid er mulighed for at tage et pusterum, og det kan skabe konflikter og ende med skænderier, forklarer Pia Callesen.

Princess Mary, Prince Frederik

Marys baggrund

De stressede morgener og de daglige gøremål forsvinder på ferien med familien, og der er tid til at opleve ting sammen, som der ikke var tid til derhjemme, og børnene har mulighed for at ’få en på opleveren’ og lære andet, end hvad der står i skolebøgerne.

»Børn lærer rigtig meget af at komme ud at rejse. Og de får viden ind på en anden måde end gennem bøgerne. I forhold til Frederik og Marys børn, så lærer de deres mors kulturhistorie at kende og måske også noget geografisk om Australien,« vurderer psykologen.

Når man så kommer hjem igen, oplever flere familier, at de har mere overskud og er blevet rystet sammen. Nikolaj Zethsen har fra sine egne ture mærket en stor forskel i forholdet til sin kone og børn, når de er vendt hjem til dagligdagen igen.

»At have rejst sammen længere tid ad gangen gør, at man har noget til fælles og noget at snakke om. Og måske bliver man samtidig mindet om, hvorfor man er sammen, og hvad der er så fantastisk ved den familie, man har. Man kommer ofte beriget tilbage,« siger han.

Når vi tager på ferie, har vi mulighed for at slappe helt af og koble fra jobbet, køerne i Netto og hverdagens gøremål. Men når man er medlem af den kongelige familie, er man i søgelyset hele tiden, og det kan derfor være svært ’at smide facaden,’ vurderer Pia Callesen.

»Det er nok ikke så meget fred, den kongelige familie får på ferien, og det kan være utrolig stressende at være i fokus hele tiden. Derfor skal man være i stand til at koble fra og lade tankerne være, og det er en kunst ikke at bliver tricket af det, der stresser en,« siger psykologen.