Det er lykkes Mary at få Frederik til at bruge solcreme.

Det afslørede kronprinsessen overfor bt.dk, da hun i formiddags lancerede Kræftens Bekæmpelse’s Solkampagne i Experimentarium.

Kronprinsesse Mary åbner solkampagne

For Frederik er nemlig lige som mange andre mænd. De ser stort på at beskytte sig mod solens farlige stråler, når de solbader, er på stranden eller blot opholder sig udenfor i solen i mange timer.

Men den ligegyldige holdning har fået uhyggelige konsekvenser for mange mænd. De er blevet ramt af hudkræft.

Men hvad gør man for at få mændene til at beskytte sig i solen?

- Det er med at gentage, gentage og gentage, kom det lidt indforstået fra en leende Mary, som dermed afslørede, at det ikke har været helt nemt at få overbevist gemalen om, at han skal beskytte sig.

Det har tilgengæld været noget nemmere for Mary at få overbevist de fire børn om, at deres sarte hud skal beskyttes mod solens, farlige stråler. Mary fortalte nemlig også, at børnene altid er blevet smurt ind i solcreme, inden de skulle ud i solen.

- De er vant til det. De ved, det er vigtigt at beskytte deres hud, sagde kronprinsessen.

- Kan De få kronprinsen til at bruge solcreme, spurgte bt.dk?

- Han er blevet meget, meget bedre. Helt bestemt, svarede Mary.

- Og det har De andel i?

- Ja. Det er den gentagelse, lød det skælmsk fra Mary, inden hun satte sig ind i den ventende royale bil.

Selv om det tilsyneladende ikke har været helt nemt for Mary at få overbevist Frederik om at bruge solbeskyttelse, skulle han måske kaste et blik på de nedslående tal fra undersøgelser om danskernes antal af hudkræft.

Tallet er nemlig vokset så meget, at den almindelige hudkræft er den kræftsygdom, som rammer flest danskere. Og det er dystre tal, Kræftens Bekæmpelse kan præsentere.

Netdoktor.dk: Her er symptomerne på hudkræft

Over de sidste 30 år er antallet af kvinder, der rammes af sygdommen, nemlig tredoblet, mens antallet er mere end fordoblet blandt mænd. Alene i år vil 13.000 danskere få konstateret hudkræft, enten den meget farlige modermærkekræft, eller den almindelige hudkræft.

Derfor er Marys budskab om at beskytte sig mod solen og skrue helt ned for den mellem klokken 12 og 15 vigtig.

I år er Kræftens Bekæmpelses Solkampagne målrettet unge mellem 15 og 25 år for at rette op på deres dårlige solvaner.

Men man vil gerne have fat i de helt unge også. Derfor kan skoleelever fra 8.-10. klasserne i år deltage i den landsdækkende konkurrence, DM i sol, hvor eleverne skal finde på nye måder at formidle Kræftens Bekæmpelses budskab om at beskytte sig mod solens farlige stråler.

Præmien er en fest for hele klassen med enten en dj eller et liveband betalt af kampagnen.

Netdoktor.dk: Så meget sol kan du tåle