Lyt til artiklen

Vil du lytte til artiklen?

Køb et Digital Plus-abonnement og lyt med det samme.

Vil du lytte til artiklen?

Køb et Digital Plus-abonnement og lyt med det samme.

De australske medier nævner nu kronprinsesse Mary i forbindelse med ni år gammel Apple-skandale.

Om dagen var hun med til at skabe en ny, smart kæde af computerbutikker. Om aftenen flirtede hun med Kronprinsen i Sydneys gader.

Sådan var livet for Mary Donaldson i september 2000. Men mens Frederik og Marys forhold stadig er intakt, så er de firmaer, Mary arbejdede med, nu gået bankerot og er i fuld gang med at sagsøge deres leverandør, computer-giganten Apple, for 240 millioner kroner.

Den australske højesteret er derfor slagmark for den krig, der raser mellem en stædig advokat og en anklaget Apple-topchef. Og Kronprinsessens navn dukker nu op i dækningen af den spektakulære retssag.

Sagen, der nu er blevet forsidestof i Australien, kører på niende år i det australske retsvæsen – længe efter at Mary flyttede sit liv fra forretningsverdenen i Sydney til slottet i Fredensborg.

Kollaps efter et halvt år
Uenigheden opstod, da seks computer-kæder i september 2000 slog pjalterne sammen og dannede Buzzle – et landsdækkende netværk af computerforretninger. Allerede seks måneder senere kollapsede projektet nemlig, og de ruinerede investorer prøver nu på alle tænkelige måder at inddrive deres milliontilgodehavende.

De har nu anklaget deres hovedleverandør Apple for at have tvunget firmaet i knæ.

Den spektakulære retssag har fået de australske journalister til at grave alle detaljer frem i sagen, og her dukker den danske kronprinsesses navn frem. Da der skulle findes et navn og skabes en profil til den ny kæde af computerbutikker, gik opgaven til reklamebureauet Love. Det var her, Mary Donaldson var ansat.

Forhistorien på bånd
Under overskriften 'The Puzzle of Buzzle' skriver avisen The Sydney Morning Herald, at Mary og hendes tidligere chef, Siimon Reynolds, spillede en rolle i det skandaleramte Buzzle.

- Hvad har reklamemanden Siimon Reynolds, Danmarks kronprinsesse Mary og den tidligere finansielle leder af Apple i Australien, Jim Likidis, til fælles? De var alle involveret i computerkæden Buzzle, der kollapsede i 2001, konstaterer avisen.

Sagen er endnu mere spektakulær. Den australske tv-station ABC lavede en dokumentar, da fusionen af computerbutikkerne blev lavet, og har dermed hele forhistorien til balladen på bånd. I et klip i dokumentar-udsendelsen medvirker den unge Mary Donaldson.

- Vi kan afsløre, at vores Mary var konsulent for de blåøjede Apple-forhandlere, da de planlagde deres fusion, skrev bladet WHO Magazine, da de for år tilbage så dokumentar-udsendelsen.

Har ikke gjort noget galt
Magasinet beskrev Marys optræden i dokumentaren som flygtig, mens hun sad ved sin chefs side, da virksomhedens navn blev besluttet.

Dokumentarudsendelsen 'Going Public' fungerer nu som bevismateriale i den verserende højesteretssag.

Hvor meget Mary vidste om, hvem der reelt styrede firmaet, fremgår dog ikke i de australske medier.

Men ifølge journalist Michael West, der har skrevet en del artikler om skandalen for den anerkendte avis The Australian, så har kronprinsesse Mary ikke gjort noget galt.

- Hun arbejdede som konsulent i reklamebureauet Love. Så der er ikke noget ulovligt i det, men det er da lidt sjovt, at en prinsesse på den ene eller anden måde er involveret i en erhvervshistorie, forklarer han til B.T.

Involveret eller ej, så vil de næste dages retssag uden tvivl få medierne til at grave videre i erhvervs-skandalen. Det har ikke været muligt at få en kommentar fra kronprinsesse Mary.

Andre læser også