Det var en stilfuld og gråklædt kronprinsesse Mary, der i dag var med til at hylde en af samfundets tidligere så udsatte grupper. De homoseksuelle.

I dag for 25 år siden blev Danmark igen foregangsland i frisind. Det skete, da loven om registreret partnerskab trådte i kraft, efter et flertal i Folketinget tilbage i maj 1989 stemte ja til, at homoseksuelle skulle have lov til at indgå registreret partnerskab, og dermed blive ligestillet med heteroseksuelle.

I den anledning danner Rådhussalen rammerne for udstillingen, Equal Love Silver Anniversary, der kan ses frem til den 8. oktober. Og som Mary havde sagt ja til at åbne officielt.

Udstillingen fortæller via store plancher historien om, hvordan de homoseksuelle rundt omkring i verden stille og roligt har fået lov til at indgå ægteskab i flere og flere lande.

H.K.H. Kronprinsessen forestår overrækkelse af præmie til Ass

Blandt de inviterede gæster var blandt andet rejsekongen Stig Elling og hans ægtemand gennem 24 år, Steen Andersen og USA's ambassadør, Rufus Gifford, der også er erklæret homoseksuel, deltog sammen med sin partner.

bt.dk fik en lille snak med Stig Elling om betydningen af, at kronprinsesse Mary havde sagt ja til at hylde de homoseksuelles 'sølvbryllup' ved sin blotte tilstedeværelse.

- Det betyder utrolig meget, fordi hun er så sympatisk. Hun manifesterer også det her på en god måde ved at blåstemple det. Det, synes jeg, er stort af hende, for det er der stadig behov for, siger Stig Elling til bt.dk.

Han og Steen Andersen havde også en lille snak med Kronprinsessen, hvor Mary fortalte, at hun var meget glad for at deltage i åbningen af udstillingen.

- Det er det nye kongehus, vi ser på banen. Både Kronprinsessen og Kronprinsen er meget mere åbne - skal vi sige på en anden måde - en vores dygtige regent er. Det synes jeg, er rigtig positivt, siger Stig Elling.

Mary selv havde ikke noget at sige til pressen. I stedet brugte hun meget tid på at tale med gæsterne og stillede velvilligt op til flere private fotos.